Header afbeelding

Wat te doen in Lissabon?

15 bezienswaardigheden en tips!

Lissabon heeft alles: historie, prachtige uitzichten, bruisende wijken, een levendig nachtleven, natuur, lekker eten en nog veel meer. Proef de Pastel de Nata, dans op de Fado, ga surfen in Cascais of scoor vintagekleding op de Feira da Ladra. Een stedentrip naar Lissabon is dus zeker een goed idee. We geven je 15 tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Lissabon. Jij hoeft je geen moment te vervelen in deze veelzijdige stad in Portugal.

1. Maak een ritje in Tram 28

Wie denkt aan Lissabon, denkt aan de bekende knalgele tram die op alle posters en ansichtkaarten staat. Soms mag je best de toerist uithangen tijdens je stedentrip, dus een ritje in deze tram mag je niet overslaan! Een betere eerste indruk van Lissabon krijg je niet. Het is een echte belevenis en voor het geld hoef je het niet te laten (een kaartje kost nog geen 3 euro). De route van het gele trammetje brengt je naar verschillende wijken in de stad, onder andere Baixa, Alfama en Graça. Tip: stap op een willekeurig plekje uit en laat je verrassen!

Tram 28 Lissabon

2. Breng een bezoekje aan Belém

Belém is een ontzettend leuke wijk in Lissabon. Dit stadsdeel heeft een heel ander sfeertje dan het drukke stadscentrum en er is veel te beleven. Vanaf het Paleisplein in het centrum (Praca do Comércio) kun je naar Belém lopen, zo’n 7,5 kilometer. Dit is een mooie, vlakke en relaxte wandeling langs het water van de Taag, waarbij je de bekende brug‚ Ponte de 25 Abril‘ ook van dichtbij kunt bewonderen. Vervolgens doemt tijdens je wandeling het gigantische monument van de Portugese ontdekkingsreizigers (Padrão dos Descobrimentos) al voor je neus op, ook heel gaaf om te zien! Je kan ook een fietstocht maken naar Belém

 

Verdere hoogtepunten in dit stadsdeel zijn de Torre de Belém en het indrukwekkende klooster (Mosteiro dos Jerónimos). En als je er toch eenmaal bent, kun je gelijk een pastel de Belém scoren. Maar wees gewaarschuwd: de wachtrijen om dit Portugees gebakje te kunnen scoren zijn op sommige momenten niet mis, dus weet waar je aan begint.

Torre de Belem Lissabon

3. De Botanische tuinen van Lissabon

In Belém liggen twee botanische tuinen, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Allereerst de Jardim Botânico Tropical, waar heel veel tropische en subtropische planten te vinden zijn. De andere tuin, Jardim Botânico de Ajuda, is de oudste tuin van Portugal en heeft een rijke historie. In deze tuin vind je naast vele verschillende soorten planten en bomen ook beelden en een grote fontein, die middenin de tuin staat. Daarnaast is deze tuin een stuk hoger gelegen, waardoor het een mooi uitzicht op Belém en de Taag biedt. Zelfs in februari zijn de tuinen prachtig groen en in bloei, dus laat je niet tegenhouden in het laagseizoen.

4. De drukte van Lissabon zat? Breng een bezoekje aan Sintra!

Ben je de drukte van Lissabon zat en wil je even iets anders? Dan heb je geluk! Net buiten Lissabon ligt Sintra, een prachtige stad waar je je absoluut een dag kunt vermaken. Dit gebied is in zijn geheel uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, en na een snelle Google Search begrijp je meteen waarom. Sintra kun je makkelijk bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Voor een paar euro heb je al een retourtje met de trein vanuit Lissabon. 

 

Sintra is een geliefde plek voor iedereen die van architectuur, natuur en tuinen houdt. Je vindt er verschillende prachtige en kleurrijke kastelen, paleizen en luxe buitenverblijven. Met een shuttlebus kun je deze paleizen bezoeken en waan je je echt in een sprookje (Disney-fans opgelet!). 

Sintra Lissabon

5. Winkelen in Chiado

Chiado is een stijlvolle wijk in Lissabon. De wijk trekt veel bezoekers omdat je er goed kunt shoppen. Struin door de winkelstraten en ontdek het zelf. Verwacht lokale designerboetieks en internationale ketens. Raak je wat vermoeid door al het shoppen? Strijk neer op een terras van een van de restaurants en cafés. Zowel toeristen als locals vinden graag hun weg naar Chiado. 

6. Proef Pastel de Nata

Pastel de Nata is een traditioneel Portugees dessert. Dit typisch Portugees roomgebakje moet je zeker proberen tijdens je stedentrip naar Lissabon. Het zoete goedje kun je op heel veel plekken krijgen, maar er zijn twee bekende plekken waar mensen graag in de rij staan: bestel een Pastel de Nata bij de Confeitaria Nacional óf een Pastel de Belém in de stadswijk Belém. Waar je hem ook haalt, het gebakje smaakt het beste wanneer het nog vers en warm is. Laat het smaken!

Pastel de Nata

7. Mosteiro dos Jerónimos

Lissabon is rijk aan historie. Het Mosteiro dos Jerónimos is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon. Het indrukwekkende klooster is gebouwd in de 16e eeuw ter ere van de ontdekking van de zeeroute naar India door Vasco da Gama. Inmiddels staat het klooster op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kijk je ogen uit en ontdek alles over het klooster en de geschiedenis van Portugal. 

8. Miradouro: uitzichtpunten van Lissabon

Lissabon werd gebouwd op 7 heuvels en dat brengt natuurlijk hier en daar wat hoogteverschillen met zich mee. Fietsen en zelfs wandelen kan in sommige stadswijken best een challenge zijn. Aan de andere kant biedt het voordelen. Want hoogteverschillen brengen ook mooie uitzichtpunten met zich mee, in het Portugees 'Miradouros‘ genoemd.

 

Allereerst kun je gebruikmaken van de 'Elevador de Santa Justa‘, een historische toren die als lift dient om de wijken Baixa met Bairro Alto te verbinden. Inmiddels is de lift uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid in Lissabon. Bovenin vind je een terras vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad.

 

Andere prachtige uitzichtpunten zijn het Castelo de São Jorge en de miradouro de Graça. Het is een klim om er te komen, maar eenmaal boven is het zeker de moeite waard en ben je die inspanning zo vergeten. Geniet van het panoramische uitzicht over de stad en de rivier de Taag.

Uitzicht Lissabon

9. Alfama

De oudste wijk in Lissabon is Alfama. Het is een prachtig stukje Lissabon met een authentieke uitstraling. De wijk ligt op een heuvel nabij rivier de Taag. Ooit was de wijk een belangrijk handels- en vissersgebied in Lissabon. Tegenwoordig is het een belangrijke bezienswaardigheid in Lissabon. Loop eens rond in de wijk en ontdek de smalle, steile en pittoreske straatjes en geniet van de kleine parkjes, uitzichtpunten op de Taag en architectuur. Hoogtepunten in Alfama zijn de Sé de Lisboa, de kathedraal van Lissabon en het hierboven genoemde Castelo de São Jorge.

10. Dansen op de Fado (traditioneel Portugese muziek)

Nog iets wat Alfama bijzonder maakt: de Fado, traditionele Portugese muziek. De Fado ontstond in Alfama en is ook daar nog veel te horen. Op straat, bij miradouros of in kleine parkjes, maar zeker ook in één van de vele fadobars. Stap eens naar binnen bij zo’n Casa de Fado voor een hapje of een drankje en laat je meeslepen door de muziek. Tijdens een fadotour leer je er alles over. Indien je meer wilt weten over de fado kun je terecht in het Fadomuseum, gelegen in Alfama. In deze buurt vind je ook verreweg de meeste bars waar Fado te horen is!

Fado Lissabon

11. Oceanario

Als je denkt dat Lissabon alleen maar leuk is met goed weer, heb je het mis! Er is genoeg te doen bij minder goed weer. Één optie daarvan is een dagtripje naar het Oceanario de Lisboa, het grootste aquarium van Europa. Is het geen slecht weer? Ook dan is het aquarium een aanrader. Naast duizenden vissen in alle soorten en maten vind je er ook schattige otters en pinguïns, kwallen, koraal en zelfs reptielen en vogels!

12. Proef de lokale gerechten

De Portugese keuken is beroemd om zijn visgerechten, waaronder Sardinhas Assadas (gegrilde sardientjes), Bacalhau (gezouten kabeljauw), Caldo Verde (soep van aardappelen, kool en chorizo) en Caldeirada (stoofpot met vis en aardappelen). In veel restaurants proef je deze heerlijke Portugese specialiteiten. Daarnaast zijn er veel heerlijke desserts zoals pastéis de nata, waar we net al over schreven, en arroz doce (Portugese rijstpudding).

13. Struin rond op de markten

Dwaal jij graag lekker rond op marktjes om de speuren naar de leukste hebbedingetjes? Dan zit je goed in Lissabon! Je hebt meerdere markten:

  1. De Mercado da Ribeira is een van de grootste markten van Lissabon. Je vindt hier verse producten, lokale gerechten en ambachtelijke producten.
  2. Ook kun je naar de Feira da Ladra, een antiek- en vlooienmarkt waar je terecht kan voor vintage kleding, sieraden, oude boeken, meubels en nog veel meer. Elke dinsdag en zaterdag vindt de Feira da Ladra plaats. 

Markt in Lissabon

14. Proosten met kersenlikeur

Een typisch Portugees drankje wat je in Lissabon veel tegenkomt is Ginja, ook wel Ginjinha genoemd. Deze erg lekkere kersenlikeur wordt ook wel eens geserveerd in een shotglaasje gemaakt van chocolade. Voor 1 euro mag je je glaasje twee keer laten vullen en vervolgens kun je je glaasje opeten. Kersen + alcohol + chocolade bleek een erg lekkere combinatie!

Je vindt deze Ginja verspreid door de stad: op het terras, bij barretjes, maar ook bij bezienswaardigheden of bij speciaal ingerichte drank-kiosken. Proost samen met de locals op het leven en wie weet maak je direct nieuwe vrienden.

15. Cascais

De gezellige badplaats Cascais ligt ongeveer 30 kilometer van Lissabon af en is met het openbaar vervoer snel en makkelijk te bereiken. Naast het heerlijke strand, een leuk stadscentrum, promenade en jachthaven kun je hier ook leuk fietsen. Surfliefhebbers halen hun hart op in Cascais. Nog geen ervaring op de golven? Neem een surfles.

 

Neem goede wandelschoenen mee naar Lissabon. Je zult genoeg kilometers maken. En mocht je nou een dag geen zin hebben om te lopen en heb je tram 28 al gehad, overweeg dan eens om een tuktuk te huren. De tuktuks vind je overal in de stad bij bekende bezienswaardigheden in Lissabon. Heel veel plezier tijdens jouw vakantie! 

Cascais Portugal

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen in lissabon
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.