Header afbeelding

Wat te doen in Antwerpen?

15x de beste tips!

Een historische binnenstad, trendy lunch hotspots en leuke winkelstraatjes, er genoeg te doen tijdens jouw stedentrip naar Antwerpen. Het voelt net alsof je je in het buitenland waant, maar het is zo dichtbij! Bovendien is de stad gemakkelijk te bereiken met de auto of trein. Om het maximale uit jouw bezoekje aan Antwerpen te kunnen halen, hebben wij alle de leukste bezienwaardigheden van de stad voor je op een rijtje gezet. Van bezienswaardigheden en historische gebouwen tot aan de beste modescene en goede restaurants. 

De beste bezienswaardigheden van Antwerpen 

  1. Must see: Centraal Station Antwerpen
  2. Terrasje pakken op de Grote Markt
  3. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
  4. Historisch pareltje! De Voetgangerstunnel
  5. Kasteel het Steen
  6. Shoppen in Antwerpen
  7. Bezoek het Museum aan de Stoom
  8. Het Bourla Theater
  9. Ontdek de leukste wijk van Antwerpen ‘t Zuid
  10. Ga op avontuur in Antwerpen Zoo
  11. Proef de Belgische keuken
  12. Relax in Plantentuin den Bontatiek
  13. Uniek! De vogeltjesmarkt
  14. Bezoek het grootste chocolade museum van de wereld!
  15. Ontdek Het Eilandje van Antwerpen

1. Must see: Centraal Station Antwerpen 

Als je met de trein naar Antwerpen afreist, ontvangt de stad je al met zijn eerste unieke bezienswaardigheid: het beroemde Centraal Station. De Antwerpenaren zelf noemen dit station ook wel de spoorwegkathedraal. En die bijnaam doet het gebouw geheel recht! Van binnen en buiten is dit een fantantastisch architectuur gebouw. Je kijkt je ogen uit! Het Centraal Station bevindt zich aan het Koningin Astridplein.

Wat te doen in Antwerpen - Antwerpen centraal station binnen

Het Centraal Station van Antwerpen 

2. Terrasje pakken op de Grote Markt 

Gelegen in de oude stad vind je het bekendste plein een grootste touristische trekpleister van Antwerpen, namelijk de Grote Markt. Dit plein wordt getekend door historierijke gildehuizen. Ook vind je veel restaurants en cafés die aan de markt grenzen. In de wintermaanden wordt dit plein omgetoverd tot een waar kerst-walhalla en vind je hier de waanzinnige kerstmark van Antwerpent!

Op datzelfde plein kom je nog meer unieke bezienswaardigheden, zoals het stadhuis van Antwerpen en de kenmerkende Brabofontein. Het stadhuis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en draagt een rijke geschiedenis met zich mee. De eerste steen van het gebouw werd in 1561 (!) gelegd. Een aantal jaren later staken de soldaten van de Spaanse koning het stadhuis in brand. Het stadhuis is helemaal hersteld en wordt nog altijd gebruikt. Uniek: toeristen kunnen maandelijks zittingen in de raadzaal bijwonen!

Ook vind je veel restaurants en cafés die aan de markt grenzen waar je heerlijk even kan bijkomen op terras of een lekker hapje kan eten! Op de Grote Markt van Antwerpen altijd een gezellige sfeer! 

Wat te doen in Antwerpen - grote markt

De Grote Markt, Antwerpen 

3. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een een van de moosite bezienwaardigheid in Antwerpen. De kerk werd gebouwd tussen 1352 en 1521. De Kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is het hoogste gebouw van de stad. De toren, 124,925 meter hoog, is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

4. Historisch pareltje! De voetgangerstunnel

Door Antwerpen stroomt de rivier de Schelde. Deze rivier verschuilt een historisch pareltje dat je echt moet bezoeken, namelijk de Voetgangerstunnel! Deze bezienswaardigheid klinkt misschien niet direct heel spannend, maar is zeker een bezoekje waard. Hier vind je namelijk een authentieke houten roltrap. Waar vind je dat nog?!

Wat de Schelde nog aantrekkelijker maakt als een van de leukste trekpleisters van Antwerpen, is het prachtige uitzicht. Als je via de Voetgangerstunnel naar de linkeroever gaat, heb je een fantastisch uitzicht over de skyline van Antwerpen. Zo zie je pas hoe mooi deze stad is!

5. Kasteel het Steen

Welke bezienswaardigheid in Antwerpen je ook niet mag missen, is kasteel Het Steen. Dit is het oudst bewaarde gebouw in Antwerpen, te vinden aan de voet van de promenade van de Schelde. Het lijkt op een sprookjesachtig iets terwijl het al eeuwenlang in gebruik was als gevangenis. Loop er even in of langs om een kleine tijdreis te maken.

Wat te doen in Antwepren - Kasteel Steen\

Kasteel het Steen in Antwerpen 

6. Winkelen in Antwerpen

Wist jij dat Antwerpen een echte modestad is? Antwerpen heeft niet alleen een paar van de beste. modeopleidingen ter wereld, maar organiseert ook veel mode events en is het thuis van veel jonge ontwerpers. Kortom: de perfecte stad voor een middag uitgebreid shoppen! In Antwerpen vind je niet alleen hippe concept stores, maar ook boetiekjes waar de meest unieke items worden verkocht.  Onderstaande plekken zul jij niet zonder volle tassen kunnen verlaten! Tip: In de stad is er twee keer per jaar Solden. ZomerSolden in juli en WinterSolden van 3 tot 31 januari. Dit is hét moment om flink in te slaan. De korting kunnen oplopen tot wel 70%. 

1. De Meir

Meir is de meest populaire winkelstraat in Antwerpen. Het staat bekend om zijn brede selectie aan winkels en boetieks, variërend van high-end merken tot betaalbare winkels. Het is een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen, vooral vanwege de historische architectuur en de gezellige sfeer van de stad. De chocoliefhebbers onder ons moeten Meir 50 écht even binnenstappen!

2. De Kloosterstraat

Als je houdt van vintage is dit the place to be! De Kloosterstraat telt veel antiekwinkeltjes en vintage boetiekjes. Je vindt hier van alles: van decoratieve voorwerpen en antieke sieraden tot aan kleding en meubels. Let niet alleen op de items in de winkels, maar geniet ook eventjes van de sfeer in de straat zelf. Dan snap je meteen waarom wij zo'n fan zijn van Antwerpen!

3. Wilde Zee

De Wilde Zee is een gezellige buurt in het historische centrum van Antwerpen, vlakbij de Groenplaats en de Grote Markt. Het is een wijk die bekend staat om zijn boetiekjes en gespecialiseerde winkels, met een focus op mode, design en kunst. Jij en je reisgezelschap zullen hier gegarandeerd slagen!

4. Winkelcentrum Stadsfeestzaal

Dit winkelcentrum in Antwerpen beschikt over een breed scala aan winkels, van high-end merken en boetiekjes tot aan budgetproof winkels. Het winkelcentrum heeft een luxe uitstraling met hoge plafonds, glazen koepels en een opvallende architectuur. Naast de winkels zijn er ook verschillende eetgelegenheden, waaronder cafés, restaurants en fastfoodketens.

5. De markten van Antwerpen

De markten van Antwerpen zijn ook een hele geschikte plek voor unieke aankopen. Onze favorieten zijn de Antiekmarkt op de Lijnwaadmarkt, de boeken- en muziekmarkt op De Koninckplein en de Algemene warenmarkt op het Sint-Jansplein.

7. Het Museum aan de Stroom

Dit museum een toffe activiteit is gelegen aan de haven van Antwerpen en geeft je een kijkje in de geschiedenis en cultuur van Antwerpen en de wereld. Het Musuem aan de Stroom heeft verschillende vaste en wisselende tentoonstellingen. Daarnaast heeft het Museum aan de Stroom een fantastisch uitzicht over Antwerpen, waardoor een bezoekje aan het panoramadak echt de moeite waard is! 

Wat te doen in Antwerpen - Museum aan de Stoom

Museum aan de Stoom, Antwerpen 

8. Bourla Theater

Het Bourla Theater is al een pareltje om te zien, zeker van binnen! Dit theater hoort echt thuis in het rijtje van de beste bezienswaardigheden van Antwerpen. Het iconische theatergebouw in het centrum van Antwerpe, waar regelmatig voorstellingen van toneelstukken, opera's en andere culturele evenementen georganiseerd worden. Tip: kijk tijdens jouw bezoekje aan Antwerpen eens of er iets leuks op de agenda staat!

9. Ontdek de leukste wijk van Antwerpen ‘t Zuid  

't Zuid is een bruisende & hippe wijk in Antwerpen waardoor het een van de gezelligste bezienswaardigheden in de stad is. Je vindt hier volop bijzondere interieurwinkels, kunstgaleries en leuke restaurantjes. Lekker ontbijten, lunchen of koffie drinken doe je bij Tinsel. Een fijn, klein vintage zaakje met erg vriendelijk personeel. En niet onbelangrijk: het eten is er heerlijk. Daarnaast heeft 't Zuid een prachtige architectuur en kun je hier verschillende musea bezoeken, zoals het Museum voor Schone Kunsten en het Fotomuseum.

10.  Op avontuur in Antwerpen Zoo  

Als je met kids naar Antwerpen gaat, is Antwerpen Zoo de perfecte activteit aan jullie stedentrip. De dierentuin werd in 1843 geopend en is hiermee de oudste van België en één van de oudste van de wereld. Antwerpen Zoo ligt naast het centrale station en heeft jaarlijks wel 1 miljoen bezoekers! Je kunt het hele jaar door terecht bij dit bijzondere park. 

11. Proef de Belgische keuken

Onderdeel van de cultuur van Antwerpen is natuurlijk ook de keuken! Antwerpen heeft een rijke culinaire traditie met specialiteiten zoals Belgische frieten, wafels, chocolade en bier. Yum! Bij Frites Atelier, Balls & Glory, Dyck Brasserie en Désiré de lille zijn onze favoriete restaurants in Antwerpen voor deze Vlaamse specialiteiten en nog veel meer lekkers. Een lekker biertje drink je bij café Quinten Matsijs, het oudste café van Antwerpen.

Wafels eten in Antwerpen

12. Relax in Plantentuin den Bontatiek

Wil je even de drukte van de stad wilt ontvluchten? Dan is de Plantentuin den Botaniek de beste toeristische trekpleister die je kan bezoeken! De kleur groen is iets wat je in de drukke straten van Antwerpen nauwelijks zult tegenkomen, daarom is de Plantentuin een bijzonder unieke locatie waar je je even kunt terugtrekken uit het drukke stadsleven. Dit maakt het echt een aanrader! 

13. Uniek! De vogeltjesmarkt

Elke zondag vindt de Antwerpse Vogeltjesmarkt plaats, een van 's werelds beroemdste markten en absoluut een must-visit tijdens jouw weekend in Antwerpen! Natuurlijk staat de markt oorspronkelijk bekend om vogels, maar tegenwoordig kun je er van alles vinden. Dus het is zeker een geweldige plek om tweedehands antiek te vinden of unieke kleding! De markt sluit om 13.00 uur, dus wees er op tijd bij!

Wat te doen in Antwerpen - Vogeltjesmarkt

De Vogeltjesmarkt, Antwerpen

14. Bezoek het grootste chocolade museum van de wereld! 

Boven het Centraal Station van Antwerpen bevindt zich echt een van de lekkerste bezienswaardigheden van de stad, namelijk Chocolate Nation! Dit is het grootste chocolademuseum ter wereld! En dat klinkt wel heel lekker. In dit museum leer je natuurlijk van alles over Belgische chocolade! Dit is zeker weten een van de leukste dingen om te doen als je in Antwerpen bent! 

15. Ontdek Het Eilandje van Antwerpen

In de buurt van het Museum van de Stoom is de laatste bezienswaardigheid van dit lijstje te vinden, namelijk het Eilandje. Je kunt deze wijk gemakkelijk vinden vanuit het museum in de oude haven van Antwerpen, en hier kun je zonder moeite een hele dag doorbrengen. In het Eilandje vind je meerdere galerijen als je van street art houdt, evenals diverse heerlijke restaurants.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen in antwerpen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.