Header afbeelding

Citytrip Wenen

De paleizen van Sisi

Ben je nog op zoek naar een toffe stad om in het najaar te bezoeken? Boek dan snel een stedentrip naar Wenen. Wenen is een bijzonder leuke bestemming voor een korte citytrip van drie of vier dagen. In het vroege najaar is het vaak nog heerlijk weer in Oostenrijk. Toen wij eind september in Wenen waren was het een graad of 22 en hebben we zelfs nog heerlijk op de terrasjes kunnen zitten! Je vindt in de hoofdstad van Oostenrijk veel statige gebouwen, indrukwekkende kathedralen, beroemde kastelen en de paleizen van prinses Sisi. Ook als je van musea houdt zit je helemaal goed in Wenen. In deze blog vertel ik jou over de leukste bezienswaardigheden van Wenen die je echt niet mag missen!

Voordelig vliegtickets boeken naar Wenen? Boek ze hier.

Slot Schönbrunn, pracht en praal van Sisi

We beginnen dan gelijk maar met één van de bekendste bezienswaardigheden van Wenen. In het beroemde Slot Schönbrunn woonde keizerin Sisi. Zij heeft het paleis flink laten verbouwen en het is één en al pracht en praal. Er zijn 1.400 kamers in het paleis waarvan je er maar 40 kunt bezoeken. De rondleiding door deze kamers was erg leuk, je krijgt een koptelefoon mee en per kamer kan je luisteren naar het verhaal van Sisi. Zo leer je op een leuke wijze Sisi en de geschiedenis beter kennen. Vervolgens kan je door de tuinen wandelen en heb je prachtige uitzichten op het paleis. Wanneer je de heuvel opwandelt richting Gloriette heb je een geweldig uitzicht over Slot Schönbrunn en de stad. Heb je nog tijd over? Breng dan een bezoekje aan de dierentuin. De ingang van de dierentuin ligt in de tuinen van slot Schönbrunn. Zelf ben ik er niet geweest, maar het schijnt een mooie dierentuin te zijn. Doordat slot Schönbrunn één van de meest populaire bezienswaardigheden is raad ik je aan om van te voren online tickets te kopen en bij voorkeur vroeg in de ochtend het paleis te bezoeken.

Slot Schรถnbrunn Wenen
Slot Schönbrunn Wenen

Paleis Hofburg Wenen

Een ander bekend paleis in Wenen is Paleis Hofburg. In dit enorme paleis bevinden zich meerdere musea zoals de schatkamers met kroonjuwelen, het Sisi museum, het national history museum, de nationale bibliotheek en de Spaanse rijschool. Wanneer je het oude centrum bezoekt kom je paleis Hofburg vanzelf tegen. Het gehele complex bestaat uit negentien binnenplaatsen en wordt omringd door prachtige tuinen en parken. Je zou je hier met gemak een dag kunnen vermaken. Zelf heb ik niet veel musea bezocht, ik vond het er veel te mooi weer voor! Wel ben ik nog in de schatkamers met de kroonjuwelen geweest.

Het museum was niet super groot, maar precies leuk genoeg om even rond te kijken. De meest prachtige juwelen kun je hier bewonderen!

Bezoek de Spaanse Rijschool in Wenen

De paarden van de Spaanse rijschool kent iedereen, of je hebt er in ieder geval wel eens van gehoord… Wanneer je in Wenen bent mag je een bezoek aan de Spaanse Rijschool eigenlijk niet overslaan. Zelf bezocht ik op zondagochtend een show van deze beroemde paarden. Het is een klassieke rijkunst die ze vroeger de paarden van rijke families aanleerden. De paarden vertonen allerlei “kunstjes” onder begeleiding van licht en muziek. Wanneer je een show te duur vindt is er ook de mogelijkheid om een ochtendtraining bij te wonen, dit is een stuk goedkoper en ook leuk om toch even te zien! Het gebouw is van binnen prachtig versierd.

Spaanse rijschool Wenen
Spaanse rijschool Wenen

Maak een rondje over de kermis Prater

In de noordelijke wijk Prater staat het hele jaar door een kermis, of eigenlijk één groot pretpark. Wanneer je al dat cultuur snuiven even beu bent is het super leuk om een rondje over het pretpark Wursteprater te doen. De leukste kermisattracties vind je hier en de entree is helemaal gratis. Je betaalt per attractie waar je in wilt. De leukste spookhuizen, achtbanen en andere te gekke attracties kom je hier tegen. Wij zijn alleen in het reuzenrad van Prater gegaan, zeker een aanrader omdat je een mooi uitzicht over de stad hebt! Het is super leuk om het pretpark in de avond te bezoeken. Je kunt er prima een hapje eten, want er zijn genoeg restaurantjes of snackkramen te vinden. Daarnaast zijn de attracties s-avonds mooi verlicht. Het pretpark is open van 10:00 tot 24:00 uur.

Kermis Prater Wenen
kermis Prater Wenen

Bezoek de tuinen van Slot Belvedere

Een ander mooi paleis is Slot Belverdere. Het bestaat uit twee grote paleizen, de Obere Belvedere en Untere Belvedere. Aan de voorzijde van de Obere Belvedere vind je een grote vijver met bloemenperken. Tussen deze gebouwen ligt een prachtige tuin die ook zeker een bezoekje waard is. Je vindt hier mooie bloemenvelden en fonteinen en bijna alles is mooi symmetrisch aangelegd. Ook wanneer het slecht weer is kun je hier prima naar toe. In de paleizen zijn nu twee kunstmuseums gevestigd, je vindt er werken van beroemde kunstenaars zoals van Gogh en Monet.

Belvedere Wenen
Belvedere Wenen

Wandel door het oude centrum

Het is leuk om door de mooie straten van het oude centrum van Wenen te wandelen. De ene straat is nog mooier dan de andere. Ook vind je hier veel winkels (soms erg dure!) en leuke terrasjes om een hapje of drankje te doen. Daarnaast vind je midden in het oude centrum de Stephansdom. Deze prachtige kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw en de toren is wel 136 meter hoog! Je mag de kerk gratis bezoeken, maar wanneer je de toren op wilt moet je entree betalen.

Oude centrum Wenen
Oude centrum Wenen

Geniet van een concert of opera

Wenen staat bekend om zijn klassieke muziek concerten en opera’s. Het aanbod is enorm en je kunt uit veel verschillende concerten kiezen. Wij bezochten een concert van Mozart en Strauss in een operahuis. De zaal was prachtig en ik heb genoten van het concert. Naast de prachtige muziek werden we af en toe vermaakt met een operazangeres en operazanger of een aantal dansers.

De Ferstel Passage en Café Central

Een bijzonder mooie “oude” passage is de Ferstel Passage. Je vindt in deze passage enkele restaurantjes en kleine winkeltjes. Het is prachtig versierd en verlicht en leuk om eens door heen te lopen. Vlakbij deze passage vind je het bekende Café Central. Dit café staat bekend om zijn heerlijke gebak. Zelf konden we helaas geen gebakje eten in Café Central, omdat er een flinke rij voor de deur stond! Ga bijvoorbeeld in de ochtend rond 10 uur al eens kijken of het er druk is, ik denk dat je dan meer kans maakt om binnen te komen en een gebakje te scoren!

Waar overnachten?

In Wenen zijn ontelbaar veel hotels, hostels en B&Bs. Het is natuurlijk maar net waar je naar op zoek bent en wat je budget is. Wij verbleven in het betaalbare Austria Trend Hotel Ananas. Er zijn dichtbij het hotel 2 metrohaltes (waarvan 1 momenteel 1 gesloten is tot januari 2020 in verband met werkzaamheden). Je staat binnen 10 minuten midden in het oude centrum. Ook ben je super snel bij bijvoorbeeld slot Schönbrunn. Het is een groot hotel, waar ook veel touroperators gebruik van maken, het kan dus soms best druk zijn bij het inchecken. Het ontbijt was prima en de kamer schoon, wat wil je nog meer?

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. citytrip wenen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.