Kaapstad: ALL-IN ONE

En toen vond ik mijn nieuwe favoriete stad: Kaapstad! Zuid-Afrika is een land dat zowat alles te bieden heeft: van verdwalen tussen honderden wijnranken tot dieren spotten tot het bekende city-life. Kaapstad vormde na een driewekenlange roadtrip doorheen dit prachtige land mijn eindbestemming. De stad toverde een instant-glimlach tevoorschijn door de positieve vibe die er hangt. Vergis je niet, ook hier zijn townships aanwezig. Wanneer je Cape Town airport verlaat, bots je onmiddellijk op de wijk van honderden huizen enkel bestaande uit primitieve middelen zoals golfplaten. Toch valt er, wanneer je verder de stad in trekt, een zeer ontspannen sfeer op te merken. De zeelucht moet er voor iets tussenzitten.

phpgrnxaiam

Kaapstad herbergt een aantal allom bekende iconen, zowel de Tafelberg als Kaap De Goede Hoop liggen binnen overbrugbare afstand. Diezelfde Tafelberg waakt als een goede herder over de stad:  het panorama vanop de top is ronduit adembenemend. Een combinatie van een ondergaande zon met duizenden flikkeringen aan de voet van “the mighty mountain”: een mens wordt van minder lyrisch. Bij een bezoek kijk je best even het weerbericht na: bij slecht weer hult hare mother mountain zich graag in een deken van wolken.

Wanneer je toch beslist het hogerop te zoeken, kun je de berg op verschillende manieren beklimmen: te voet of met de kabelbaan. Een andere optie is het beklimmen van lionshead (of leeukop in het Afrikaans). Deze aanpalende berg biedt een net zo mooi overzicht over de stad, maar omzeilt de toeristische valkuil.

phpullceaam

Van historici tot families: iedereen kan zijn hart ophalen in deze stad.  Victoria Waterfront of kortweg V & A, geeft je de mogelijkheid de nodige souvenirs bijeen te sprokkelen en de sfeer die er hangt maakt je onmiddellijk gelukkig: overal speelt muziek en zweven hemelsbrede glimlachen je tegemoet. De mini-port tovert op zijn beurt mondaine Monaco-allures tevoorschijn.

php5sauwoam

V&A biedt je eveneens de mogelijkheid je historische kennis bij te spijkeren: vanaf de haven vertrekt op regelmatige tijdstippen een boot richting Robbeneiland. Historische beroemdheid Nelson Mandela sleet hier 25 jaar van z’n bestaan. Vandaag kun je gidstoeren volgen die je terugkatapulteren naar de tijd van toen. De strenge scheiding tussen blank en zwart liet ook hier z’n sporen na: van kleding tot eetmaal, alles was afhankelijk van het ras waartoe je behoorde.

Kaapstad biedt dus zowel natuur, cultuur als historische kennis binnen het kader van een levendige stad. Ik heb er alvast mijn hart verloren!