Kerstmis in Valkenburg

Kerstmis. De tijd van gezelligheid, warmte en familie.  Het is mijn favoriete tijd van het jaar: de meest melige kerstklassiekers, van Maria Carey tot Wham, weerklinken doorheen het huis. Mijn favoriete traditie in december is ondertussen het bezoeken van kerstmarkten. De sfeer die er hangt verovert elke keer opnieuw mijn hart. Het houten speelgoed, de houten kraampjes, de overvloed aan kerstlichtjes. Hoewel de jaren onverbiddelijk voorbij tikken en ik ondertussen al de leeftijd van 21 heb bereikt, tovert een kerstmarkt mij opnieuw om tot de kleine Eline: vol verbazing en met pretlichtjes in de ogen.  Aachen, Keulen, Brussel en Gent werden reeds aan een kritische beoordeling onderworpen. Dit jaar kozen we voor Valkenburg: daar waar 3 landen elkaar bijna raken. Verzamelpunt der Duitsers, Nederlanders en Belgen. Een smeltkroes van talen dus, net zoals ik het het liefste heb.

Joie de vivre

Valkenburg hult zich in een warme kerstjas: overal zijn slingers van licht te zien. Verschillende kerstmannen bestormen de stad en overal geven kerstkoortjes het beste van zichzelf. Ik neurie de hele weg Feliz Navidad en glimlach van plezier wanneer ik in de mensenmassa een aantal medebezoekers betrap op het zorgeloos meefluiten van de melodie.  Kerstmis maakt mensen vrolijk. Zuurheid maakt deze tijd van het jaar even plaats voor een enorme portie joie de vivre.

Kerstige grotten

Valkenburg biedt me iets geheel nieuw: deze kerstmarkt heeft zich immers diep verschuilt in een grottenstelstel. Een koude grot wordt er omgetoverd tot een gezellig kerstspektakel. Honderden lichtjes toveren de grotwanden om tot een schaduwspel waar ik spontaan vrolijk van word. De klassieke stroopwafels doen een heerlijke geur doorheen de verborgen grot zweven en overal zijn kerstpopjes, kerstballen en kersttruien te zien, de ene al wat kitscheriger dan de andere. 

valkenburg-2

Ook deze kerstmarkt deed zijn werk en gaf mij op amper 2 uur van huis een waar vakantiegevoel. Een eigenste kerstgrot kan ik bij deze van mijn bucketlist schrappen. De leuke joie de vivre-sfeer daarentegen houd ik nog even stevig vast.

 valkenburg-3 valkenburg-4 valkenburg

Widgets Magazine