Header afbeelding

Als vegan op Koh Lanta

Lekkerste eettentjes

Koh Lanta is een eiland gelegen in het Zuidwesten van Thailand in de provincie Krabi. Het is wat ons betreft absoluut de moeite waard om te bezoeken! We waren vanaf dag 1 stiekem al een beetje verliefd op het eiland. Het eiland kent een prachtige natuur, mooie stranden en heeft vooral een heerlijke sfeer. Omdat wij in het laagseizoen naar Koh Lanta zijn geweest is onze ervaring waarschijnlijk iets anders dan de hoogseizoen bezoeker. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Veel restaurantjes zijn in het laagseizoen helemaal gesloten of eerder dicht en het is op sommige plekken erg stil en rustig. Aan de andere kant heb je wel lekker het hele strand voor jezelf en wil iedere restauranteigenaar maar al te graag met je kletsen omdat je de enige klant bent. Wat ons betreft is het laagseizoen dus ook hartstikke leuk! Het laagseizoen duurt tot en met september. Vanaf half oktober gaan alle restaurants en resorts weer rustig open. Als je van rust en ruimte houdt zou ik zeker in het laagseizoen gaan! Maar ben je meer op zoek naar drukte, feestjes en gezelligheid, dan kan je beter in het hoogseizoen naar Koh Lanta!

Overnachten op Koh Lanta

Er zijn verschillende leuke bestemmingen om te overnachten op het eiland. Wij vonden het lastig om te kiezen waar we wilden verblijven, omdat het eiland redelijk groot is en de verschillende dorpjes een stukje uit elkaar liggen. We schrijven ze daarom graag voor je uit zodat je de beste keuze kunt maken! Je kan natuurlijk ook van plek naar plek verhuizen en overal een paar nachtjes slapen, wat ook hartstikke leuk is en als je iets meer tijd hebt zeker moet doen!

Klong Dao & Haad Phra Ae

Als je van drukte en feestje houdt en wil beschikken over veel restaurants en supermarktjes op loopafstand kun je het beste overnachten aan de westkust van het eiland. Vooral aan de noordzijde van de westkust zijn erg veel restaurants te vinden (bij Klong Dao Beach). Je hebt hier verschillende hostels, goedkopere resorts of hotels waar je kunt overnachten.

Haad Klong Khong

Wij hebben er zelf voor gekozen om aan de zuidelijk gelegen kant van de westkust te gaan zitten bij Klong Khong beach. Een iets rustiger strand en minder geschikt om te zwemmen. Maar de zonsondergang is hier zeker niet minder mooi! Ook hier zijn nog genoeg restaurantjes om in de avond een hapje te eten en een drankje te doen! Verwacht alleen hier in het laagseizoen niet te veel, want dan zijn de meeste strandtentjes nog dicht en sluiten de restaurants erg vroeg in de avond.

Bee Bee Bungalows

Wij verbleven in de Bee Bee Bungalows en deze wil ik graag even met jullie delen. Het is namelijk echt een ontzettende aanrader! Wij voelden ons direct meer dan welkom toen we werden opgevangen door de eigenaar en zijn vrouw. Het is een super leuke ervaring om hier te overnachten want je slaapt in een huisje van hout/bamboe. Een echte natuur ervaring dus, inclusief kikkers, krabbetjes en spinnetjes. De eerste avond kwamen we in het donker aan en waren we nog een beetje bang voor alle diertjes en voelden we ons niet heel prettig in de bungalow. Maar dit veranderde snel! We hebben ons verblijf uiteindelijk verlengd van 2 naar 4 nachten. Het is echt een plek waar je je op een gegeven moment thuis gaat voelen. De sfeer is zo heerlijk relaxed dat het bijna verslavend is. Je wordt echt ontvangen in een warm bad door het personeel waar je altijd naar toe kunt gaan als er iets is of je iets nodig hebt. Ze kunnen alles voor je regelen, van laundry service tot scooterverhuur, tot dag tours tot vervoer naar je volgende bestemming. Het zijn mensen met zoveel liefde voor hun plek, dat is ontzettend mooi om te zien.

Tip: ga er op tijd heen want boeken kan alleen offline. In het hoogseizoen zit het al snel vol! Betalen kan trouwens alleen met cash.

Bee Bee Bungalows Koh Lanta
Bee Bee Bungalows Koh Lanta
Zonsondergang Koh Lanta

Koh Lanta Old Town (Baan Si Raya)

Als je op zoek bent naar de local experience kan je het beste overnachten in Koh Lanta Old Town. Dit is een klein dorpje aan de oostzijde van het eiland en bestaat eigenlijk maar uit één straat van een paar honderd meter. Je kunt hier slapen bij locals in een guesthouse of in een hostel. Er zijn een aantal restaurantjes en winkeltjes, maar verwacht niet dat er erg veel te doen is. Natuurlijk wel leuk voor een nachtje, maar ik raad wel aan om een scooter te huren als je hier overnacht om naar de rest van het eiland te komen!

Klong Nin

Wat wij een erg gezellig plekje vonden maar wat niet vaak werd genoemd is Klong Nin (beach). Dit is vooral in het laagseizoen een erg leuke bestemming omdat dit niet volledig afhankelijk is van toerisme maar ook veel draait op de lokale bevolking. Hierdoor is het ook in het laagseizoen in de avond erg gezellig! Helaas kwamen wij hier pas op onze laatste dag in Koh Lanta achter, maar anders hadden we zeker hier iets geboekt!

Ben je op zoek naar een rustige vakantiebestemming met veel luxe? Dan kan je altijd nog terecht bij één van de resorts op het eiland. Deze liggen vaak tussen de dorpjes in en zijn voorzien van alles wat je nodig hebt: zwembad, restaurant, etc.

Bezienswaardigheden Koh Lanta

Wat is er te doen op het eiland? Veel! We schrijven graag onze hotspots voor je uit!

National Park

In het zuiden van het eiland ligt het national park. Het is helaas niet mogelijk om zelf het park te bezoeken en hikes te doen, hier heb je een lokale gids voor nodig. Wat wel mogelijk is, is een korte ‘hike’ bij het toeristische stukje van het park. Je betaalt wel entree voor het park. De hike zelf stelt niet heel erg veel voor, maar is wel leuk om te doen. Verder is er een prachtig strand die je kan bezoeken en waar je je prima een middag kan vermaken. Pas wel op voor de aapjes, want deze blijven altijd hongerig!

Nationaal Park Koh Lanta
Nationaal Park Koh Lanta

Caves & Watervallen

Als je op zoek bent naar avontuur is het leuk om een tripje te doen langs de caves en watervallen op het eiland. De Khlong Chak Waterfall en Khlong Chak Bat Cave zijn een aanrader om te bezoeken!

Tip: als je via maps.me de weg omhoog kunt vinden (linksom) skip je de (veel te dure) entrance fee! ☺

Boat tour

Er zijn verschillende boot tours die je kan boeken vanaf het eiland. De meest bekende zijn de 4 island tour of een tour naar de phi phi eilanden. Wij hebben zelf de 4 island tour gedaan. Het was een ontzettend leuke dag met veel varen, snorkelen, eten, zwemmen en genieten van de zon. Verwacht alleen niet dat je veel moois gaat zien in de zee tijdens de 4 island tour. Het koraal in de zee is helemaal dood en er zijn weinig visjes te spotten. Voor het snorkelen hoef je deze tour dus niet te doen!

Boat tour Koh Lanta

Koh Lanta Old Town

Als je niet in Old Town verblijft is het zeker leuk om even een bezoekje te brengen. Old Town is het stadje op het eiland waar nog veel locals wonen. Je kunt hier lekker koffie drinken, een hapje eten of kijken bij alle winkeltjes met handgemaakte producten.

Animal Welfare

Het Animal Welfare center op Koh Lanta is de grootste (huis-)dierenopvangcentrum in Zuid Thailand. In Thailand zijn ontzettend veel zwerfhonden en zwerfkatten. In Nederland kennen we weinig zwerfhonden en -katten, we behandelen ze (meestal) met veel liefde, geven ze te eten en gaan met ze naar de dierenarts als dit nodig is. In Thailand is dat niet zo… Wat doen ze bij Animal Welfare? Ze vangen hier zieke honden en katten op. Eigenaren van huisdieren kunnen hier altijd naar toe als er iets aan de hand is, ook wanneer ze heel arm zijn. Je betaalt hoeveel je kan, de rest wordt volledig betaalt door donaties en sponsors. Straathonden en -katten worden ook opgevangen wanneer ze er ziek uit zien. Ook wordt ieder dier gecastreerd of gesteriliseerd om zo te voorkomen dat de populatie van zwerfdieren wordt vergroot. We waren verbaasd over deze opvang, want ze kunnen werkelijk elk dier beter maken, van hondjes met kanker of huidziekten tot aangereden aapjes en leguanen. Wat deze mensen (vrijwillig) doen voor dieren is prachtig om te zien. Mocht je in de buurt zijn, ga zeker even langs! Je kan het kattencafe bezoeken om lekker even met katjes te knuffelen (mocht je je eigen kat van thuis missen), je kan deelnemen aan de gratis tour waarbij de gids alles uitlegt over het ontstaan van de opvang en wat ze allemaal doen en je kan tot slot ook helpen door een hond uit te laten samen met de vrijwilligers van de opvang! Je kan hier ook een donatie achterlaten om je steentje bij te dragen! De kans is aanwezig dat je verliefd wordt op een kat of hond in het asiel (dat werden wij op ms. Robinson), maar adopteren is gelukkig mogelijk en erg welkom!
 

Ps.: Mocht jij zelf aan het reizen zijn door Azië en terugvliegen via Bankok of een Zuiderlijk gelegen plek in Thailand, dan kan je ook ‘flighthero’ worden door een geadopteerd diertje mee te nemen naar Nederland! De toekomstige baasjes en het beestje zelf zullen je erg dankbaar zijn!

Animal Welfare Koh Lanta
Animal Welfare Koh Lanta

Time for Lime

Time for Lime is een beetje in lijn met de Animal Welfare, want, hier hebben ze ook ontzettend veel liefde voor dieren! Wat is het? Een kookschool! Je kan hier een kookworkshop volgen (ook vegetarisch en vegan!) om gerechten te leren uit de Thaise keuken. Ook hebben ze een restaurantje waar je iets kan eten. Verder is het goed om te vermelden dat alle inkomsten gedoneerd worden aan de Animal Welfare!

De leukste eettentjes

Tot slot deel ik graag nog even kort de leukste eettentjes met je!

  • Pure: Voor de lekkerste (vegan) healthy ontbijtjes! Je weet hier zeker dat je geen troep eet!
  • Riley’s: Voor een lekker ontbijtje of een lekkere lunch aan het strand. + gratis knuffelen met de nieuwe pup!
  • Where Else restaurant: De ultieme chill spot met lekker eten! Ook kan je hier terecht voor een schildercursus (verwacht er niet te veel van).
  • Patty’s Garden: Er zijn twee vestigingen, één aan de straat bij Klong Dao beach, en één aan het strand bij Klong Khong beach, beiden even leuk!
  • Kaya Coffee: een gezellige koffiebar. Wij hebben er goede verhalen over gehoord maar konden er zelf helaas niet terecht (alleen open in hoogseizoen). 
  • Linda’s: Als je op zoek bent naar een avondje gezelschap met een bord goed eten, ga eventjes langs bij Linda! Doe haar vooral de groetjes!
  • Lantasure: Voor een typisch Thais gerecht (tip: de mango sticky rice is hier eruuuug goed!).
  • Loro Loco: Een vegan restaurant die zich volledig inzet voor duurzaamheid. Ze organiseren ook strand-opruimdagen en je kan hier altijd gratis water tappen (tip: probeer de vegan Gyros!).
Where Else Koh Lanta

Ik eet zelf volledig plantaardig, dus dat is bij bovenstaande opties mogelijk! Mocht je meer informatie willen over de leukste en lekkerste plantaardige hotspots op Koh Lanta, dan mag je altijd contact met me opnemen (instagram @ontbijtjezondereitje).

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. als vegan op koh lanta
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.