Header afbeelding

Azerbeidzjan

De parel van Centraal Azië

“Azerbeidzjan? Hoe kom je daar nou bij? Is daar iets te zien? Komen er überhaupt wel toeristen?” Mijn reis naar Azerbeidzjan riep op z’n zachtst gezegd veel vragen op. Om meteen een antwoord te geven op de laatste vraag: Ja, er komen toeristen, maar niet véél. En dat maakte het voor mij interessant. Als reiziger pur sang ben ik de massa graag voor! Jij toch ook? 

Waarom Azerbeidzjan?

Om heel eerlijk te zijn wist ik vrijwel niets van Azerbeidzjan, totdat het land in 2009 het Songfestival organiseerde vanuit de Crystal Hall in Baku. De beelden van moderne architectuur tegenover de serene groene bergtoppen fascineerde mij mateloos. Ik ging googelen en was al snel verkocht. Hier moest ik heen! 

Vanaf Amsterdam sta je na ongeveer zes uur vliegen met je voetjes op Azerbeidzjaanse bodem. Het tijdverschil met Nederland is maar twee uur (zomertijd). Zeg maar doei tegen die jetlag!

Zoals je al in de intro hebt kunnen lezen: Azerbeidzjan kent nog geen massatoerisme. Wat is er mooier dan een authentiek land met een uiterst vriendelijke bevolking die niets van je wilt, maar alleen oprecht nieuwsgierig is naar je afkomst en verhalen? Ik zeg: reisgoals!

Daarnaast biedt Azerbeidzjan een scala aan bezienswaardigheden. Hieronder vertel ik je daarover meer.

Welke plekken moet je zeker bezoeken?

Baku, de hoofdstad van het land, mag je absoluut niet overslaan. De belangrijkste bezienswaardigheden van Baku op een rijtje

  • Het symbool van de stad: de Flame Towers. Niet te missen. Waar je ook loopt, vanuit alle hoeken van de stad “piepen” de Flame Towers regelmatig tussen alle andere gebouwen uit. Tip: ’s Avonds zijn de Flame Towers op z’n allermooist.  Je kunt dan genieten van een spectaculaire lichtshow. De torens zijn volledig bedekt met LED schermen. Vanaf de boulevard aan de Kaspische Zee heb je een goed uitzicht op het spektakel. Slapen in de Flame Towers? Ook dat kan! De torens huisvest naast verschillende appartementen en kantoren namelijk ook een luxe vijf sterren hotel.

Azerbeidzjan, Baku, Flame Towers

De Flame Towers in Baku, Azerbeidzjan

  • Het gezellige overzichtelijke centrum waar oud en nieuw een verrassende combinatie vormt: bezoek de talloze leuke winkeltjes, bewonder de typische architectuur, dwaal door de pittoreske straatjes van Old City of plof gewoon lekker neer in één van de gezellige eettentjes of terrassen.
  • Ook het tapijtenmuseum is een bezoekje waard. Naast tapijten uit verschillende periodes kun je er bijvoorbeeld ook traditionele kleding en muziekinstrumenten bewonderen. Als je niet genoeg tijd hebt om dit museum te bezoeken, loop er dan tóch even langs. Het bijzondere gebouw is namelijk gebouwd in de vorm van een omgerold tapijt.
  • De gerestaureerde boulevard van Baku komt vooral tegen de avond tot leven. Families met kleine kinderen, koppeltjes, oudere mensen en een handjevol toeristen. Een heerlijke mix van gezelligheid. 
  • Het meest indrukwekkende gebouw van de stad is zonder twijfel het Heydar Aliyev center, dat dienst doet als cultureel centrum. Architecte Zaha Hadid sleepte verschillende architectuurprijzen in de wacht met dit bijzondere bouwwerk. Niet alleen de buitenkant, maar zeker ook de binnenkant is betoverend mooi. De ronde vormen en trappen die overlopen in de wanden maken het een lust voor het oog. Naast exposities kun je ook verschillende iconische gebouwen van Baku op schaal bekijken. Als jij liefhebber bent van architectuur, dan is dit echt een aanrader!

Azerbeiddzjan, Baku, Heydar Aliyev Center

Het Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbeidzjan

Shahdagh National Park

Dit mooie natuurgebied in het noorden van het land kun je zowel in de zomer als in de winter prima bezoeken. In de winter vooral om te skiën en snowboarden. In de zomer vooral voor het maken van idyllische wandelingen. Met een oppervlakte van meer dan honderddertig duizend hectaren is dit het grootste nationaal park in de Kaukasus. Als je het gebied per auto wil verkennen, is een 4WD aan te raden. Tip: voor nog geen tachtig euro slaap je in het prachtige vijf sterren hotel “Shahdag Hotel & Spa”. Misschien wel het mooiste hotel waar ik ooit geslapen heb.  

Azerbeidzjan, Shadagh National Park

Het Shadagh National Park in Azerbeidzjan

Sheki

Het charmante stadje Sheki ligt in het noord westen van het land in een prachtige groene omgeving aan de voet van het Kaukasusgebergte, nabij de grens met Georgië. Dé plek in Sheki waar je de meeste toeristen zult tegenkomen, is zonder twijfel het Paleis van Shaki Khans. Dit uniek zomerpaleis is bewerkt met prachtig houtsnijwerk, fresco’s mozaïek en glas-in-lood-ramen. De tuin voor het paleis biedt mooie vergezichten.  Voor ons absoluut het hoogtepunt van Sheki! Wat je verder vooral moet doen in Sheki: lekker ronddwalen door de gezellige straatjes. Echt een plek om even tot rust te komen! Tip voor zijde-liefhebbers: bezoek de “silk store” (Mammadamin Rasulzade Avenue) voor een mooie zijden sjaal voor een heel fijn prijsje. Ik kocht er drie sjaals, per stuk voor maar twaalf euro. In de zijde-fabriek (waar wel eens tourgroepen komen) worden dezelfde sjaals voor een aanzienlijk hogere prijs verkocht. Deze tip kregen wij van de locals. Pssst, niet doorvertellen, hè?!   
 

Azerbeidzjan, Sheki

Sheki in Azerbeidzjan

Praktische zaken

Is Azerbeidzjan veilig?

Jazeker, ik heb me er geen seconde onveilig gevoeld. De mensen zijn super vriendelijk en je kunt er ’s avonds gewoon over straat lopen. Wij werden geen enkele keer lastig gevallen. De gebieden die grenzen aan Rusland en Armenië worden als onveilig bestempeld. Wegblijven dus! Check van te voren sowieso altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Beste reistijd

Mei t/m september. Wij waren er in augustus en de temperatuur schommelde rond de dertig graden.

Heb je een visum nodig?

Ja. Je visum kun je van te voren online aanvragen. 

Eten en drinken

In Azerbeidzjan heb ik heerlijk gegeten. De Azerbeidzjaanse keuken kent veel invloeden uit Turkije (denk aan dolma’s en baklava) en andere landen uit Centraal Azië. Uit eten gaan in Azerbeidzjan is heel erg goedkoop. Voor een paar euro staat een heerlijk bordje eten voor je neus. Tip: tijdens lunchtijd (op werkdagen) wordt er in veel restaurants een “business lunch” aangeboden. Je raadt het misschien al: lekker eten voor heel weinig geld (maar wel wat de pot schaft).

Elektriciteit

In Azerbeidzjan worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Geen gedoe met wereldstekkers!

Conclusie

Azerbeidzjan is misschien niet het állereerste land waar je aan denkt als volgende vakantiebestemming. Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen overtuigen om dit prachtige land op je wishlist te zetten!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. azerbeidzjan de parel van centraal azie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.