Header afbeelding

Bon bini Bonaire

Ontdek de leukste plekjes

Bonaire is een eiland gelegen in het Caribisch gebied en maakt deel uit van de ABC-eilanden. Het is met z’n 40km lang en 12km breed het kleinste ABC eilandje, maar zeker niet het minst leuke. Bonaire staat vooral bekend als ideale duik en windsurf spot, maar je kunt er ook heerlijk het eiland rondtoeren, flamingo’s spotten en genieten van een hapje of drankje in één van de gezellige restaurantjes of barretjes. De officiële taal die hier wordt gesproken is Papiamento, maar er wordt ook Nederlands en Engels gesproken.

Ik had alleen nog maar durven dromen van deze tropische bestemming. Tot dat ik een aantal maanden geleden werd aangenomen op Aruba. Er was voor mij dan ook geen twijfel meer mogelijk dus boekte ik direct mijn ticket naar Bonaire. Vanuit Aruba vertrok ik samen met mijn buurvrouw in een “dreamliner” met maar liefst 12 zitplaatsen voor een weekendje naar dit paradijselijke eiland.

Kralendijk

Gelegen aan de westkust, is dit de grootste plek van het eiland en tevens ook de hoofdstad. Zelf vind ik dat Kralendijk meer de charme heeft van een dorpje dan van een stad, met zijn kleurrijke gebouwen. Je vindt er overigens alleen maar laagbouw en met name pastelkleurige gebouwen. Eén van de belangrijkste straten van Kralendijk is Kaya Grandi, waar je een gezellige winkelstraat vindt. Verwacht geen shopwalhalla, maar wel schattige boetiekjes en souvenirshops. Kaya JNE Craane heeft een sfeervolle boulevard waar je gezellige restaurantjes en barretjes kunt vinden. Neem hier dus zeker ook even een kijkje!

Bon Bini Bonaire!

Verwelkomt door “Bon Bini Bonaire” borden kwam de tropische warmte me tegemoet. Nadat ik bij mijn B&B aangekomen was sprong ik op mijn scooter en kon de ontdekkingstocht beginnen. Al snel merkte ik dat het eiland toch stiekem wel groter was dan ik had gedacht en er veel te ontdekken viel.

De stranden van Bonaire

De stranden hier zijn niet te vergelijken met die op Aruba, maar ook hier is de tropische sfeer aanwezig. Deels zijn er stranden privé en horen ze bij hotels of particulieren, maar natuurlijk zijn er ook openbare stranden te vinden, zoals Sorobon Beach, Coco Beach en Eden Beach.

Sorobon Beach

Dit strand is gelegen aan de oostkant van het eiland, aan de zuidkant van Lac Bay. Waar de meeste stranden op Bonaire kiezelstranden zijn, is dit een hagelwit zandstrand met felblauw en ondiep water. Sorobon staat bekend om het windsurfen.

Coco Beach en Eden Beach

Deze stranden vind je dicht bij Kralendijk, je kan hier op heerlijke strandbedjes genieten van het strand en de palmbomen. Daarnaast vind je hier een gezellige strandtent, waar je ook ’s avonds terecht kunt voor een hapje en een drankje of een avondje uitgaan. Coco Beach en Eden beach zijn aangelegde stranden, nadat vele zandstranden op Bonaire zijn verwoest door een orkaan.

1000 Steps (mijn favoriete strandje op Bonaire)

1000 Steps was mijn favoriete strandje, waarbij je via een lange bochtige weg een kalkstenen trap afdaalt naar het strand. Deze plek staat bekend als een goede plek om te snorkelen, maar ook om te duiken. Het is niet echt aan te raden om hier lekker te gaan zonnebaden.

1000 steps strand Bonaire

Gotomeer: aanrader wanneer je op Bonaire bent!

Een bezoek aan het Gotomeer is een echte aanrader wanneer je op Bonaire bent! Op mijn scooter reed ik langs een heuvelachtig landschap, afgewisseld met leuke meertjes. Het hoogtepunt van deze scootertocht was natuurlijk het Gotomeer, gelegen aan de rand van het “Washington Slagbaai National Park”. Bij dit meer waren veel Flamingo’s te spotten, die ik op Aruba zo gemist had. Hier leefden ze gewoon in de vrije natuur en waren ze er niet “neergestreken” voor het toerisme. Vergeet ook zeker niet om even te stoppen bij het uitzichtpunt, waar je niet alleen een mooi uitzicht hebt over het meer, maar ook op de “Brandaris”, dit is met zijn 241m de hoogste berg van Bonaire.

Scooter Bonaire

De zoutpannen van Bonaire

Deze zoutpannen, ook wel bekend als salinas, bevinden zich op meerdere plekken op het eiland. Het is een kunstmatig meer waarbij via verbindingskanalen zeewater de zoutpannen in wordt gevoerd. Je vindt ze onder andere in het “Washington Slagbaai National Park”, maar ook aan de Zuid-West kant van het eiland. Bij deze zoutpannen zijn ook volop Flamingo’s te vinden.

Flamingo Bonaire

Daarnaast zijn er ook piepkleine slavenhuisjes te vinden. Deze huisjes hebben geen ramen en alleen kleine deurtjes waarbij je kruipend naar binnen moet. Moeilijk voor te stellen dat er soms wel 6-7 slaven in de huisjes sliepen. De huisjes werden gebouwd voor de slaven, die veelal in Rincon woonde, wat zo’n 7 uur lopen was naar de zoutpannen. Zo hoefden ze niet steeds op en neer te lopen.

Klein Bonaire

Dit kleine eilandje is gelegen op zo’n 800m afstand van de kust van Kralendijk en staat bekend om zijn hagelwitte stranden en broedplaats voor zeeschildpadden. Klein Bonaire is te bereiken in zo’n 15 minuten te bereiken per watertaxi, welke meerdere keren per dag naar de noordkant van dit eilandje varen. Let er wel op dat je niet met droge voeten het eilandje kunt bereiken, omdat je nog een stukje door het water moet lopen. Helaas heb ik zelf dit eilandje niet kunnen bezoeken tijdens mijn Bonaire trip. De mensen die ik gesproken heb die er wel geweest zijn waren allemaal erg enthousiast. Weer iets om toe te voegen aan mijn bucketlist dus!

Vervoer op Bonaire

Op Bonaire wordt er net als in Nederland rechts gereden en opmerkelijk genoeg kennen ze er géén stoplichten. Ik raad je aan om tijdens je verblijf op dit eiland een scooter of 4x4 te huren om het eiland te verkennen. Dit is een gemakkelijke manier om jezelf te verplaatsen en je hebt alle vrijheid om overal een kijkje te gaan nemen. Ik huurde mijn scooter voor een paar dagen bij Scooters Bonaire. Zij halen je op bij je accommodatie en brengen je aan het eind van de verhuur ook weer netjes terug. Ze zijn betrouwbaar en de communicatie verliep prettig. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een taxi, al is het niet gebruikelijk om deze op straat aan te houden. De taxi’s op Bonaire maken geen gebruik van taximeters en hanteren vaste ritprijzen. Daarnaast rijden er ook bussen op het eiland, echter hebben deze geen vaste standplaatsen en moet je ze bellen. Een bus op bestelling dus!

Restaurants en bars op Bonaire

Zoals op elk eiland zijn er natuurlijk verschillende restaurants en bars te vinden. Ondanks dat de keuze minder ruim is dan op de andere ABC eilanden, zijn er zeker wel gezellige plekjes te vinden. Zo was ik bijvoorbeeld graag te vinden bij “Cuba Compagnie”, gelegen niet ver van de JNE Craane boulevard. Je kunt er niet alleen gezellig dineren, je vindt er ook nog eens heerlijk eten! Daarnaast raad ik je aan om een kijkje te nemen bij “Karels Beach Bar”, gelegen aan de JNE Craane Boulevard. Hier heb je een heerlijk uitzicht over de Caribische zee en kan je genieten van de zonsondergang.

Restaurant Bonaire

Ondanks dat ik maar een paar dagen op Bonaire was heb ik er veel indrukken op mogen doen en was het een heerlijke “getaway” van Aruba. Al was ik stiekem toch wel blij om weer terug op Aruba te zijn.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. bonaire de leukste plekjes
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.