Hoe plan ik een wereldreis?

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe plan ik een wereldreis?

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Je droomt al jaren van een wereldreis, je hebt alle reisprogramma's al bekeken en al 100 boeken gelezen voor inspiratie. Maar dan is het eindelijk zover: je gaat je wereldreis plannen! Een wereldreis vergt meer voorbereiding dan een gewone vakantie. Maar waar begin je dan? Je moet gaan kijken welke route je wilt gaan bereizen, wat de kosten ongeveer zullen zijn, wat je mee moet nemen etc. Wij geven een paar handige tips voor het plannen van een wereldreis. Lees snel verder!

Breng jouw route in kaart!

De eerste stap van het plannen van een wereldreis is: bedenk waar je heen wilt reizen en welke route je ongeveer wilt aanhouden. Je hoeft natuurlijk geen exacte route uit te stippelen voor jouw wereldreis. Het is juist leuk als je tijdens je reis flexibel bent! De route is wel zeer bepalend voor de uiteindelijke kosten. De meest goedkope reisroutes gaan via Azië en de duurdere via Zuid-Amerika of Afrika. Maar ga vooral naar de plekken die JIJ graag wilt zien! Schrijf eerst de landen op die hoe dan ook in je route voor moeten komen. Daarna bestemmingen die je wilt zien mits ze op de route liggen en zolang je budget het toelaat! Om wat inspiratie op te doen kan je altijd kijken naar de meest populaire wereldreizen

World map

Losse vliegtickets of een wereldticket?

Vervolgens is het slim om naar vliegtickets te gaan kijken. Je kan ervoor kiezen om allemaal losse tickets te kopen voor je wereldreis, maar op deze manier kunnen de kosten al snel oplopen. Een slim alternatief hiervoor is een around the world ticket dat ook wel een wereldticket wordt genoemd. Dit is een vliegticket waarmee je voor een redelijk lage prijs een reis rondom de wereld kunt maken. De kosten zijn afhankelijk van jouw reisroute. Bij de Round The World Planner van KLM en Skyteam kan je de kosten berekenen voor jouw gewenste reisroute. 

Vliegtuig

Reisverzekering! 

Ook is het handig om een goede reisverzekering te hebben. Met een reisverzekering ben je (vaak) verzekerd voor materiële schade, zoals je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kunt oplopen. Let goed op wat de reisverzekering dekt, soms zijn aanvullende modules nodig, zoals bijvoorbeeld surfen en duiken. En vergeet niet je kortlopende reisverzekering om te zetten naar een doorlopende reisverzekering! Dit is niet bij alle verzekeringen voldoende, sommige doorlopende reisverzekeringen dekken maar 3 of 6 maanden aaneengesloten per jaar. Ook is het handig om werelddekking aan te zetten, afhankelijk van je bestemming. Zo ben je in ieder land verzekerd tijdens het reizen over de hele wereld. Check dit dus goed van tevoren! 

Hoe regel ik een visum?

In de meeste landen kan je een visum on arrival krijgen. Dit betekent dat je vooraf niks hoeft te regelen, je betaalt hierbij bij aankomst in het land. Voor landen waar je wel vooraf een visum voor nodig hebt, kan je online een visum regelen via e-visums.nl. Er zijn een paar landen waarbij deze twee opties niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan Rusland, India en China. Bij deze landen is er net wat meer planning nodig. Check dit dus goed! Als je een overstap hebt op een luchthaven waarvoor je een visum nodig hebt, heb je genoeg aan een transit visa. Dit is niet op alle luchthavens verplicht en bij sommige luchthavens pas na een bepaald aantal uur.

Welke inentingen moet ik nemen?

Voor een wereldreis is het soms handig om een paar inentingen te hebben. Bijvoorbeeld Hepatitis B en rabiës. Wanneer iemand langer dan 3 maanden door bepaalde gebieden reist, worden deze inentingen aangeraden. Deze inentingen moeten herhaald worden, zodat deze ook effectief blijven. Hier gaat ook weer wat tijd overheen, dus zorg dat je dit op tijd regelt! Je kan hiervoor een afspraak maken bij de GGD, je huisarts of op thuisvaccinatie.nl.

Je eerste planning maken!

Sommige mensen willen wellicht al heel veel van te voren plannen, andere zien het allemaal wel op het moment dat ze er zijn. Wat wel is aan te raden is om je eerste overnachting alvast vast te leggen. Zo hoef je niet na een lange vlucht nog te gaan zoeken naar een slaapplek. Ook kan je vanaf het vliegveld waar je op aankomt alvast een transfer regelen, zodat je rustig jouw wereldreis kunt starten. 

Wat neem ik mee op wereldreis?

Weet je niet waar je moet beginnen met het inpakken van je spullen? Houdt een paklijst bij de hand en vink af wat je aan de kant hebt gelegd. Op een paklijst staan wellicht dingen waar je nooit aan had gedacht en je kan deze zelf nog aanvullen met spullen! 

Tips voor je backpack of koffer!

  • Maak van je kleding rolletjes. Zo kan je de ruimte in je tas optimaal benutten. Check voor meer inpaktips onze blog!
  • Stop zware dingen in het midden en tegen je rug.
  • Neem niet alles mee, maar koop ook ter plekke. Neem voor de eerste paar dagen shampoo en tandpasta etc. mee, maar bespaar gewicht door geen grote verpakkingen mee te nemen. 
  • Schaf een flightback aan. Met deze hoes pak je je backpack in een keer in en zo raak je minder snel spullen kwijt als je tas bijvoorbeeld in een laadruim ligt!

Backpack

Ben je zover? Ga genieten van al het moois wat je ziet en maak er een onvergetelijke ervaring van! Een goede voorbereiding scheelt een hoop en bespaart je stress. Wil jij je ervaring vastleggen? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld Polarsteps! Dit is een app waarop reizigers automatisch hun route kunnen bijhouden. Je kan er foto’s in uploaden en er eventueel een tekst bij zetten. Zo kunnen vrienden en familie zien waar jij bent en hoelang je daar bent.

Mis nooit meer een topdeal!