Header afbeelding

Istanbul

East meets West

Deze mega stad, met ruim 15 miljoen inwoners, heeft ons verrast en we hadden niet eens echt verwachtingen. Mooi hoe hier het oosten met het westen is verweven. Wij – als bijna de enigen met blauwe ogen – waren onder de indruk van deze stad:  het eten, de mensen, de cultuur, de diversiteit en de mystiek.

Naast even langs de standaard grote toeristische dingen gefietst te zijn (zoals de Blauwe Moskee, Aya Sofia, Galatatoren en Topkapi paleis), hebben we ook veel andere dingen bezocht. Natuurlijk hebben we echt de grote en kleine bazaar niet geskipt. Wij hebben 7 echt geweldige aanraders, zodat je net weer iets anders moois ziet. En ook wat afraders……

7 pareltjes tijdens onze stedentrip Istanbul

1. Cemberlitas Hamman

Heerlijk die echte sauna-beleving, dé hammam ervaring die zeker bij een Istanbul bezoek hoort. Vooraf reserveren is zo gebeurd (Ze spreken goed Engels, dus wij belden gewoon). Dit is een gemengde hammam waar je als stel wordt ‘behandeld’. Ze geven je daar speciale hammam kleding en wat onhandige houten klompjes. Dan is het wachten op je beurt…..Ik hou niet zo van extreme hitte, maar zelfs ondanks die spanning was het een geweldige ervaring. Leuk detail - Zelfs de sultan heeft hier vroeger ook gebruik gemaakt van het badhuis. Die neem je toch weer even mee!

2. Cisterne – ondergrondse watertanks

“Slimme jongens, die romeinen.” Dat bleek, want de vooruitstrevende romeinen hebben ondergrondse watertanks onder de stad aangelegd. In Istanbul zijn ze daar pas flink wat later achter gekomen. Deze indrukwekkende ondergrondse tanks zijn prachtig om te zien. De toeristische watertank heeft wachtrijen en betaal je flink voor. Er is gratis entree bij Serefiye Sarnici, dus loop eens binnen. Leuk detail – Deze watertank is het decor geweest in van de film “Inferno” met Tom Hanks.

Istanbul Cisterne
Istanbul Cisterne

3. 360 graden panorama restaurant met dakterras

Je kunt vanaf het dakterras 360 graden rondkijken bij het Panoramic restaurant. Het is in het centrum dus mooie plek om even uit te rusten. Een nette plek met heerlijk eten om rustig in het zonnetje de stad in en rond te kijken.

Een ander gaaf dakterras (zonder alchohol) met veel jonge mensen, vind je in de wijk Cemberlitas (vlak naast de Hammam). Heerlijke hippe vruchtenshakes en andere gave drankjes! Ze roken dan bijna allemaal wel, maar ze drinken niet.

Cemberlitas dakterras Istanbul
Cemberlitas dakterras Istanbul

4. Fietstour door de stad

Wij houden als Nederlanders echt van fietsen. Met deze fietstocht – van baja bikes – is het geweldig om zo snel de stad eigen te maken en het verhaal van Istanbul te leren kennen. Onze gids, de vrolijke Semira, wist ons heel veel te vertellen over de stad en had zoveel gave tips. Zo stonden we opeens te beppen met oudere Islamitische vrouwen en ontstonden er leuke (vriendelijke) discussies over het geloof, vrouwen en korte broeken. Heel open-minded en sommige weer niet. Zo leuk!

Fietstour Istanbul
Fietstour Istanbul

5. Overtocht per boot naar Aziatische deel

Met verschillende boten kun je varen naar de overkant. Dat is echt weer anders dan in het toeristische en westerse gedeelte. Mocht je geen doel hebben, doen dan even een echt goed bakkie koffie (of thee natuurlijk) bij Milada. Voor heerlijke koffie aan de westerse kant (voordat je overvaart), zou ik zeker even bij Coffeetopia langsgaan. Deze jongens uit downunder weten wat wij lekker vinden!

6. Galata area

Deze populaire en upcoming wijk heeft smalle steegjes, hippe design en artstudio’s en ‘s avonds een bruisend centrum, door de vele restaurants en bars. Ga daar eens lekker eten en laat je verrassen. Aanrader is bijvoorbeeld in het jaren 30 restaurant Salon Galata. Wat een top tent!

Galata area Istanbul
Galata area Istanbul

7. Wandeling van Laleli via Kumkapi naar Eminönö

Ik dacht dat ik in de maling werd genomen toen we deze tip doorkregen….(la-lee-lee en Ee-mi-noe-noe, tsja sorry hoor). Het is dus alleen al een kunst om dit uit te spreken en zo divers is ook het gebied waar je doorheen wandelt. Van het drukke Laleli, loopt je eerst door wat (veilige) achteraf wijkjes bij Kumkapi. Wij werden hier spontaan uitgenodigd voor mierzoete thee en soort rummikub. Daarna via het park en de oude houten huisjes weer naar het toeristische gedeelte. Heerlijk!

5 Do-not’s tips voor Stedentrip Istanbul

  1. Ja, je krijgt een geweldige show als je een ijsje koopt rondom de toeristische attracties. Je lacht je eerst suf, maar wat minder om de prijs die je later hoort. Het is enorm duur € 5 per ijsje en de fooi is minstens gelijk aan dat bedrag. Eet heerlijk een ijsje in een zijstraatje.
  2. Vraag je je af waarom er geen prijzen staan bij de producten van de grote en kleine bazaar? Als toerist ben je echt een melkkoe, dus onderhandel eerst! Of koop die lekkernijen daarna gewoon in de supermarktje in de zijstraatjes. Of bij de minder toeristische markt.
  3. Merkkleding kopen? Veel merkkleding wordt daar tegen afding-prijs verkocht. Het ziet er prachtig uit, maar denk even na of het echt is en of je het ook weer mee de grens over krijgt naar huis.
  4. In veel restaurants is er geen alcohol te verkrijgen. Dit wisselt per wijk, dus kijk vooraf goed waar je gaat eten om teleurstellingen te voorkomen. Het bier is daar heerlijk, maar wijn vaak aan de prijs (€7 per glas) en niet eens echt lekker.
  5. Geld wisselen? Pinnen kan bijna overal, in Liras en Euro’s. Ze hebben graag de euro. Lekker stabiel en vaak nog goedkoper ook (i.v.m. wisselkoers en bankcommissies)

Overnachten tijdens stedentrip Istanbul

Wij zoeken altijd via booking.com naar een leuk B&B of hotel. In het centrum zijn er veel betaalbare locaties. Aangezien er in Istanbul veel verschillende centrums zijn, zou ik toch echt aanraden om in de nieuwe hippe wijk rond de Galata toren te overnachten. Of de wijk aan de overkant, Eminönö. 

Praktische informatie over stedentrip Istanbul

  • Reistijd: Je kunt eigenlijk het hele jaar door goed reizen. Toch is de periode tussen april en november het meest geschikt en populair. In de maanden juli en augustus kan het wel erg heet worden in de stad.
  • Transport: Er zijn goede metro- en busverbinding in de stad waar je ook met de pin kunt betalen. Dolmusbussen worden voor toeristen afgeraden. Taxi kan wel.
  • Grenscontrole: Let op! Visum nodig. Vraag deze in Nederland al aan (rond €25). Ook op de nieuwe luchthaven kun je dit nog regelen, maar neem wel cash mee (euro / Lira) er zijn nog geen pinautomaten.
  • Veiligheid: Het voelt als een veilig land, ook ’s avonds op straat. Politie treedt hier hard op, maar zoek het niet op natuurlijk.
  • Geld: Het is wat goedkoper land dan Nederland. Je kunt naast Lira ook vaak gewoon betalen met de Euro. Er zijn veel pinplekken en veel plekken waar je contactloos kunt betalen. De wifi is wel erg slecht dus transactie lukt niet altijd. Pinnen kost wel extra per opname via jouw eigen bank.
  • Medisch: Niet iedereen spreekt goed Engels, dus neem vooral eigen medicatie mee.
  • Eten: De turken houden van een hartig en zoet ontbijt. De thee is zoet en de koffie meestal slecht. Het avondeten is erg vet en groenten krijg je nauwelijks. Vlees is wel lekker, maar vaak ook vet of rauw. Veel restaurantjes gaan voor een hoge tripadvisor beoordeling, dus zorg dat je niet onder de 4 sterren/rondjes gaat eten, want de standaard is echt lager dan wij gewend zijn in Nederland.
    => Top aanrader is House of Medusa (vanwege locatie, eten en de sfeer)
    Het is niet verplicht om fooi te geven, maar het wordt wel op prijs gesteld.

Handig om te weten…

Sinds april 2019 is de hypermoderne nieuwe luchthaven New Istanbul Airport open (KLM had dit nog niet vermeld op het ticket). Je kunt nog niet met de metro naar het centrum te komen, want de metro moet nog worden aangelegd. Duurde even voordat wij erachter kwamen dat we dus opeens op een de nieuwe luchthaven waren geland. De bussen (waar je kunt pinnen) nemen je keurig mee naar waar je wilt zijn

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. istanbul east meets west
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.