koh phi phi part chiang mai

Koh Phi Phi & Chiang Mai

Mag je in Thailand niet missen (deel 3)

Laatste avond Koh Phi Phi

Nadat we terug naar de haven zijn gebracht door de Phi Phi Pirate Boat is onze laatste avond op dit magische eiland aangebroken. We hebben alledrie behoorlijk trek gekregen en besluiten eerst snel even wat te eten. De keuze valt op een sushi tentje. Deze is redelijk aan de prijzige kant, maar goed, het is dan ook onze laatste avond hier.Daarna is het tijd om nog een keer helemaal los te gaan op het strand. We dansen met alle vrienden die we hier hebben leren kennen en we hebben, zoals elke avond, veel lol. Wanneer het bekende Indiase nummer “Mundian To Bach Ke” opkomt (zoek maar op, je kent het wel) introduceren we meteen onze kersverse dansmoves. Vanavond sluiten we rond een gepaste tijd af, want morgen vertrekken we richting Chiang Mai.

De reis naar Chiang Mai

Om 11 uur checken we uit in ons hostel. Onze boot vertrekt pas om 15:30, dus we mogen onze tassen nog wel even achterlaten. De rest van de dag brengen we gesplitst door. Ik heb zin om nog even lekker te genieten van het strand en het uitzicht, mijn vrienden hebben zin om in een bepaald barretje te relaxen. Rond 15:00 meeten we in ons hostel. We zeggen voor de laatste keer gedag tegen het personeel en pakken onze spullen. We moeten bijna een sprintje trekken, want het is 15:10 en we zijn niet zo snel met al die spullen. Zoals je ondertussen waarschijnlijk wel merkt is timemanagement niet zo ons ding.We komen aan in de haven en laten onze tickets zien. “Wrong tickets, wrong time,” zegt de man die onze tickets checkt. Wat?! Hoe bedoel je verkeerde tickets? Gelukkig blijkt dit probleem snel op te lossen want na enig overleg met de man die ons de tickets heeft verkocht staan we met de goede tickets in de rij naar de boot. In de boot val ik al snel in slaap, ik ben kapot van al die gebroken nachten. Ik kijk uit naar een wat rustigere tijd in Chiang Mai.Om 19:50 pakken we onze vlucht van Krabi naar Chiang Mai. We hebben hier ongeveer €61 per persoon voor betaald. Niet de goedkoopste optie, wel de snelste. De vlucht duurt erg kort en voorw e het weten staan we in Chiang Mai. Plots bedenken we ons dat we nog helemaal geen hostel hebben geboekt. Het is ondertussen al 21:30. Ik hoop maar dat het nog lukt, ik heb namelijk niet zo’n zin om de nacht op het vliegveld door te brengen. Mijn vriendin belt naar het 248 Street Hostel. Deze hadden we op Booking.com gezien en dit hostel heeft een zwembad (en kost slechts iets van €8,50 p.p.p.n.). Dat zien wij natuurlijk wel zitten. De man is erg behulpzaam en vriendelijk en geeft aan dat hij nog wel plek heeft. We pakken een taxi die kant op. Onze chauffeuse is een heel aandoenlijk, schattig vrouwtje die in gebroken Engels vol passie over Chiang Mai verteld. Aan het einde geeft ze ons een trosje mini banaantjes uit eigen kwekerij. Na het inchecken zetten we onze spullen weg, eten we snel wat op een food market en gaan we slapen.

Tempels in Chiang Mai

Chiang Mai heeft een heel scala aan tempels. Sommige zijn klein, andere zijn enorm! Voor sommige tempels moet je betalen om ze te mogen bekijken. Dit is echter een klein bedrag. Let wel goed op dat je passende kleding draagt! Als je een tempel binnen wilt moet je je schouders, buik en knieën bedekken. Ook moeten je schoenen uit. Wees ook niet te luidruchtig en zorg dat je een beetje respect toont, dat is wel zo netjes. Mocht je een outfitje aan hebben waarbij je alle bovenstaande lichaamsdelen wel showt, dan kun je een sarong lenen bij de tempels (hiervoor moet je soms borg betalen, dus hou voldoende geld op zak!)Voordat we aan onze tempel jacht beginnen ontmoeten we een jongen waarmee m’n vriendin bevriend is geraakt op reis. Hij is al bekend met Chiang Mai en gaat ons rondleiden. De tempels zijn prachtig en ogen ontzettend oud. Wanneer we een stuk of 3-4 tempels hebben bekeken verliezen we het gevecht van de hitte en besluiten we gebruik te gaan maken van het zwembad op het dak van ons hostel. De rest van de avond verloopt heel tam aangezien ik bekaf ben. We eten wat sushi in een klein schattig restaurantje en drinken een drankje in een cafeetje.Voor de tweede dag in Chiang Mai staat een hike op de planning. We pakken een rode taxi richting het begin van de hike. De rode taxi’s zijn erg goedkoop, namelijk maar 30 Baht per persoon(ongeacht waar je heen gaat, zo lijkt het tenminste). Het is een prachtige hike met allerlei tempels, watervalletjes en een adembenemend uitzicht over Chiang Mai.

Tempel Chiang Mai

Bamboo Elephant Family Care, net buiten Chiang Mai

Op de derde dag gaan we pas echt iets vets doen: we gaan naar een elephant sanctuary! Ik wil wel voordat ik hierover ga vertellen een disclaimer geven. Olifanten worden vaak geëxploiteerd in Thailand, ook (en misschien wel juist) binnen de toeristen sector. Ze worden gebruikt om op te rijden en ze worden ingezet bij circusacts. Zoals je je misschien wel voor kan stellen is dat helemaal niet goed voor een olifant. Wij hebben daarom enige tijd gespendeerd om een elephant sanctuary te kiezen waarbij wij het gevoel hadden dat de olifanten goed behandeld werden. We wilden deze activiteit namelijk alleen doen als de olifanten er niet onder zouden lijden.

Bamboo Elephant Family Care Chiang Mai Thailand
Bamboo Elephant Family Care Chiang Mai Thailand

Onze keuze is gevallen op de Bamboo Elephant Family Care. Zij hebben een aantal olifanten gekocht van bijvoorbeeld circussen, om ze op deze manier uit deze situaties te halen. Omdat de olifanten in gevangenschap hebben geleefd kunnen ze niet meer terug in het wild. De Bamboo Elephant Family Care zorgt nu voor ze. Bij deze sanctuary ga je niet op de olifanten rijden, want dat is echt heel slecht voor ze. Wel mag je ze eten geven, ze aaien en ze kort wassen. Waarom wil ik nou de disclaimer geven: ik zou Bamboo wel aanraden, maar ik kan helaas niet met zekerheid garanderen dat deze sanctuary 100% goed is voor de olifanten. Dit weet je natuurlijk nooit van tevoren. Naderhand kreeg ik wel de indruk dat ze goed waren voor de olifanten. Dit vond ik heel belangrijk, anders had ik me niet comfortabel gevoeld om de tour af te maken. Ik hoop dan ook echt met heel mijn hart dat de olifanten het hier goed hebben, en dat ze niet zodra de toeristen weer weg zijn slecht behandeld worden. Wat ik probeer te zeggen is dat je zelf goed je ogen open moet houden met dit soort dingen. Probeer je gevoel te volgen. Thailand heeft een breed aanbod aan activiteiten met wilde dieren. Lang niet alles is diervriendelijk helaas...Met dat gezegd te hebben wil ik beginnen met mijn ervaring met de Bamboo Elephant Family Care. We worden vroeg in de ochtend opgehaald bij ons hotel. Het is een klein uurtje rijden, een stukje buiten de drukke stad. Hoe langer we in de taxi zitten, hoe mooier en groener de natuur wordt. Eenmaal aangekomen beginnen we direct met een hike! We hebben namelijk voor een driedelig pakket gekozen: een 2 uur durende hike naar een waterval, raften en de olifanten bekijken. Dit kost normaal 1800 Baht (€53), maar wij kregen groepskorting en betaalden uiteindelijk 1500 Baht (€44). Je kunt eigenlijk altijd wel afdingen in Thailand, hierbij dus ook. We hebben de tickets gewoon in ons hostel gekocht en de man kwam zelf met de groepskorting, dat was erg vriendelijk. De hike duurt dus 2 uur en het is best een pittige hike. We klimmen en klauteren langs nauwe paden en over partijen stenen. Het is soms ook best stijl, dus je moet wel een beetje uithoudingsvermogen hebben. Na een uur komen we aan bij een mooie waterval. Hier mogen we ook even in afkoelen. Daar ben ik erg blij mee want ik heb het bloedheet gekregen van al dat lopen.

Waterval Chiang Mai Thailand
Waterval buiten Chiang Mai Thailand

Nadat we de terugweg hebben gehad stappen we opnieuw in de taxi. Ik heb genoten van de hike, maar kijk ook erg uit naar het tweede onderdeel. Ze brengen ons naar de rivier waarin we gaan raften. Met ons bedoel ik trouwens mijzelf, mijn 2 vrienden en nog een paar anderen. Het is een klein groepje en dat vind ik wel heel erg fijn.Bij de rivier krijgen we onze uitrusting: een helm (die iedereen uiteraard erg charmant staat), een zwemvest en een peddel. We lopen over een geïmproviseerde trap van zandzakken naar de rivier.Hier stappen we in de rubberen boot. Onze begeleider is een grappenmaker en spreekt een paar woordjes Nederlands. Ook spettert hij mij de hele tijd “heel per ongeluk” nat. Ik kan er erg om lachen. De raft begint rustig, maar uiteindelijk wordt hij nog best intens! We knallen tegen stenen op en moeten ons vastklampen om niet uit de boot geslingerd te worden. We hebben veel plezier en na ongeveer een halfuurtje zit het er alweer op. Nu is het dan eindelijk tijd om naar de olifanten te gaan! We stappen in de taxi en met een kwartiertje staan we bij de plek waar het allemaal gaat gebeuren.

Bamboo Elephant Family Care Chiang Mai Thailand
Bamboo Elephant Family Care Chiang Mai Thailand

The next time… 

Volgende keer ga ik in alle geuren en kleuren vertellen over de bijzondere ontmoeting met de olifanten. Ook ga ik je meenemen naar Pai, waar we op scooters (?!) heen zijn gereden! Stay tuned ;-) Vind je de foto’s bij deze blog mooi en wil je meer van dit soort plaatjes zien? Volg dan @capturingmypointofview op Instagram! Via dit kanaal kun je mij ook altijd vragen stellen mocht je meer willen weten over mijn trip.

Bestemmingen

Waanzinnige Thailand deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!