Header afbeelding

Rome in het najaar

Tips & tricks voor de ideale citytrip

Rome, de ideale citytrip

Rome is net een levende filmset. Niet voor niets zijn hier vele films opgenomen, waaronder Angels & Demons met Tom Hanks. Op iedere straathoek waan je je weer in een andere filmscene. In de hoofdstad van Italië is meer dan genoeg te zien en te beleven. En dat maakt Rome de ideale citytrip. 
Lees verder als je meer wil weten over: 

  • Tips & Tricks over Rome
  • Vervoer van en naar Rome
  • Highlights in Rome
  • Eten en drinken in Rome

Rome in het najaar

Dit was niet mijn eerste keer in Rome, de vorige keer gooide ik een muntje in de Trevi Fontein. En dus mocht ik nog een keer terug. Lucky me! Dit keer voor quality time met di mamma! En dus werd het een heerlijk lang moeder-dochter weekend. Rome is eigenlijk het hele jaar door geschikt om te bezoeken, al is het in de zomer wel erg heet. Het is dus beter om in het voor- of najaar te gaan. Ik ben 2x met mijn verjaardag in Rome geweest. Voor degene die mij niet kennen, dit was op 26 november. Het was gemiddeld nog rond de 20 graden, met hier en daar een zonnetje. En ook bij regen is het goed vertoeven in de vele musea en restaurantjes van Rome.

Colosseum Rome Italië
Colosseum Rome Italië

Vervoer van en naar Rome

Vanaf het vliegveld kun je met de taxi of de bus richting het centrum van Rome. Onderweg kun je al een beetje sightseeing en de Italiaanse sfeer proeven. Ieder plekje in Rome vertelt iets bijzonders. Tuurlijk zijn de buitenwijken een schril contrast tegenover het welvarende Vaticaanstad. Maar voor mijn gevoel vertelt ieder plekje in Rome iets bijzonders. Zo nam ik een steentje mee uit het oude Rome, en ik vraag me nog steeds af of dit steentje er misschien al wel eeuwen lag. Zullen hier vroeger gladiatoren en keizers overheen hebben gelopen? We zullen het nooit weten, maar een leuk verhaal is het wel. 
Eenmaal in het centrum aangekomen, was ik wel ff vergeten dat je aardig wat (kilo)metertjes loopt in Rome. Ook ik word een jaartje ouder 😉. Maar goed, wandelen is goed voor lichaam en geest, en anders is de metro op vrijwel iedere hoek te vinden. En… ook Uber heeft Rome gevonden, perfect!

Piazza Venezia, het Colosseum en Forum Romanum

Nadat we onze spullen gedropt hadden in ons hotel, werd het tijd om Rome verder te verkennen. Het Metrostation Repubblica lag op een kleine 10 minuutjes lopen. We liepen langs een kerkje, de Santa Maria della Victoria, met een van de meesterwerken van Bernini. Ik ben altijd erg onder de indruk van de pracht en praal in (meestal) buitenlandse kerkjes en steek ook graag een kaarsje aan voor hen die het hard nodig hebben. Dit kerkje was dan ook niet de laatste die we zouden bezoeken in Rome. 

In plaats van de metro, liepen we over de Via Nazionale richting Piazza Venezia. Aan dit plein vind je het gigantische Il Vittoriano. Dit gigantische marmerwitte gebouw, voorzien van reusachtige beelden en zuilen is gebouwd ter ere van de eerste koning van een verenigd Italië. Veel Romeinen vinden het gebouw niet passen in het historische centrum van Rome. Wat ik me wel kan voorstellen. Toch is het ook wel indrukwekkend om er even doorheen te lopen. In het gebouw bevindt zich een museum, en je kunt ook de lift omhoog pakken, voor een uitzicht over Rome. Aan de voorkant zie je de stad, met daarachter de Sint-Pieterbasiliek. En aan de achterkant zie je het Colosseum en de opgravingen van het Forum Romanum. Na dit hoogtepunt, snel weer door, want we hadden een druk programma. Tenminste… mama moest hoognodig een Aperol Spritz drinken, en we hadden die middag ook nog een proeverij. Meer hierover lees je onder “eten en drinken in Rome.”

Il Vittoriano Rome Italië
Il Vittoriano Rome Italië

Huur een fiets of Vespa in Rome

Via Baja Bikes hebben we een fietstour geboekt. Altijd leuk om snel een indruk te krijgen.
De volgende keer gaan we een Vespa huren, voor het ultieme Italië gevoel. Vandaag hingen we lekker de Hollanders uit, op ons fietsje door de grote stad. Met de fiets tour je langs o.a. het Colosseum, de Trevi Fontein, Spaanse trappen, Piazza del Popolo en het Pantheon. De Nederlandse gids weet bij elke highlight weer iets leuks te vertellen. Ook als je de meeste highlights al kent, is het toch altijd een leuke activiteit om te doen in een grote stad. En vaak heb je ook nog de tijd om tussendoor een koffietje, ijsje of andere versnapering te nuttigen. Doen dus!

Vespa helmen Rome Italië
Vespa helmen Rome Italië

Romantisch Trastevere

Naast de highlights, vind ik het altijd leuk om juist ook de wat minder toeristische plekken in een stad te ontdekken. Zo heb je in de buurt van de Spaanse trappen de “Via Margutta”.  Een pittoresk straatje waar je lekker doorheen kunt wandelen, met fijne restaurantjes en het voormalige woonhuis van filmregisseur “Fellini”. 
Ook ben ik groots fan van de wijk Trastevere. Inmiddels is deze wijk wel meer in opkomst dan een aantal jaren geleden, maar zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Rome bent. In plaats van dat je in de rij gaat staan om je hand in de Boca della Verita te stoppen, kun je ook een mooie wandeling langs de Tiber maken. Aan de overkant van het water, vind je Trastevere. Italiaanser kan het bijna niet. Met kleurrijke pandjes, overheerlijke restaurantjes, kleine boetiekjes, prachtige bougainville en andere mooie bloemen. 
Waar mensen in de rij stonden voor het restaurant Grazie en Graziella, besloten wij schuin tegenover lekker op het terras te gaan zitten van Ombre Rosse. Terwijl we een wijntje bestelden, wilden onze Italiaanse buurman al gelijk zijn eten met ons delen. Beter kan het niet toch, haha! We hebben toch maar zelf wat besteld, en de bruschetta’s waren top!

Bruschetta's Rome Italië
Bruschetta's Rome Italië

Gratis naar het Vaticaan in Rome

Iedere laatste zondag van de maand, kun je gratis het Vaticaan bezoeken. Aangezien het best regenachtig was, leek dit ons een goed idee. Met de nadruk op leek. Al vroeg waren we uit de veren, en de Uber bracht ons richting Vaticaansstad. Eenmaal aangekomen, stond er een rij daar word je bang van. Alsof het voor niets was 😉 De rij voor de Sint-Pietersbasiliek leek minder groot. Alleen bleek deze rij enkel voor koren die de paus toe kwamen zingen. Helaas, ondanks onze zangkunsten, mochten we niet verder. Dus, wat dan te doen op een regenachtige zondag? 
Na staande aan de bar een koffie te hebben genuttigd met uitzicht op de Sint-Pieter, besloten we éérst de Engelenburcht te bezoeken. Ofwel Castel Sant’Angelo, klinkt veel mooier in het Italiaans toch. Deze burcht was o.a. een geheime vluchtroute voor de Paus. Prima om even doorheen te lopen en gezien te hebben. Vervolgens hadden we bij onze tweede poging meer succes bij het bezoeken van het Vaticaans Museum. We konden zo doorlopen! Dus tip; ga niet direct bij opening naar het Vaticaan Museum als het gratis is. Maar slaap lekker uit, doe rustig aan, geniet van een koffie of bezoek nog iets anders. Het Vaticaan Museum is prachtig om doorheen te lopen en je een paar uur te vermaken. Met als afsluiter uiteraard de Sixtijnse Kapel. La Bella Roma.

Sixtijnse Kapel Rome Italië
Sixtijnse Kapel Rome Italië

Eten en Drinken in Rome

Afsluitend nog even wat tips voor eten en drinken in Rome. 
Tip 1: Bestel absoluut ergens een goede Cacio e Pepe. Een overheerlijke Romeinse pasta met als hoofdingrediënten zwarte peper en Pecorino kaas. Mmmm….. Genieten met een hoofdletter G.
Tip 2: Pas op voor oplichters. Regelmatig komen er nieuwsberichten voorbij, over toeristen die opgezadeld worden met dure rekeningen. Zo was er een Japans stel dat €430 moest afrekenen voor twee borden spaghetti! Andere tip voor een snel bakkie: Drink je koffie staand aan de bar, dit scheelt vaak de helft. 
Tip 3: Bestel vino de la casa. Deze staat doorgaans niet op de kaart, maar is vaak een prima wijn en scheelt je weer wat euro’s in de portemonnee. Die je kan uitgeven tijdens het shoppen in Rome. 
Tip 4: Pak juist de straatjes ietwat buitenaf of in de wijken Trastevere en Testaccio. Op de grotere pleinen is het niet alleen erg toeristisch, maar vaak is de service ook erg matig. 
Tip 5: Welk moment je ook in Rome bent, ga ergens een heerlijk Italiaans ijsje eten. Een goede ijssalon in de buurt van het Pantheon is “Venchi”. In november hebben ze ijssoorten die aansluiten op het seizoen. Dus weinig fruit, maar juist meer de sterkere smaken als chocola, pistache, caramel.

Restaurant in Rome
Restaurant in Rome

Andere restauranttips: 

Via Airbnb, heb ik een foodtasting geboekt. Leuk om op een andere manier kennis te maken met de stad. We werden verwacht in de Via Giulia. Een straatje achter Campo de Fiori, een erg gezellig en romantisch plein, vlakbij piazza Navona. Samen met een ander groepje, proefden we de lekkerste kazen, charcuterie en wijnen van Rome en omgeving. En een wijntje (of 3) hoort daar natuurlijk ook bij. Een goeie vrijdagmiddagbesteding. Salute! 
Restaurants die wij o.a. bezochten; Spaghetteria L’archetto (in de buurt van de Trevi Fontein), Trattoria Dal Pollarolo (naast Piazza del Popolo), Picollo Abruzzo. 

Enough about food, ik heb er honger van gekregen. Hopelijk heb ik je met deze blog iets enthousiaster gemaakt over het prachtige Rome. Volg me op Instagram voor nog meer tips en bekijk mijn Rome Stories via www.instagram.com/anneloesvg . -X- 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. rome in het najaar
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.