Header afbeelding

Rondreis Cuba

Mijn route

Een rondreis door Cuba is een reis geweest waar ik lang over bleef praten. In een reis van 16 dagen heb ik een fantastische en veelzijdige indruk gekregen van Cuba. Een land waar mensen leven voor familie, muziek, dans, sigaren en rum. In deze blog neem ik jullie mee in de route die ik door Cuba heb gemaakt. Ook op vakantie naar Cuba? Bekijk hier alle voordelige Cuba deals.

Havana

Eenmaal vertrokken vanuit het vliegveld richting Havana stad, waan je je in een hele andere wereld. Het aanzicht van de oldtimers en de oude, imposante gebouwen doen je het kikkerlandje Nederland gelijk vergeten. Havana is een stad die zoveel leuke dingen heeft te bieden, waardoor je het niet mag overslaan in je bezoek aan Cuba. Ik heb voor jullie een aantal suggesties, maar mijn grootste tip is eigenlijk: laat je meenemen in de Cubaanse vibe en geniet van alles wat je ziet en hoort.

Fidel Castro Havana
Fidel Castro Havana

Stadswandeling 

Wij startten de wandeling richting Havana Vieja, het oude centrum van Havana. Onderweg kwamen we bij Plaza de Armas: de plek waar Havana werd gesticht. Aan de kapokboom ‘Ceiba’, die op dit plein staat, worden magische krachten toegekend. Elk jaar op 16 november lopen de mensen drie rondjes om de boom, werpen een geldstuk op de wortels en doen een wens. 
Havana Vieja leent zich ervoor om er zonder plan in rond te struinen. Je wordt verwonderd door verschillende pleinen als ‘Plaza Viejo’ en ‘Plaza de la Catedral’ waar ‘Catedral de la Habana’ te vinden is. Deze kerk is gebouwd in 1748 en daarmee de oudste kerk van Midden-Amerika. In de straatjes waar je struint zie je locals chillen, op verschillende plekken wordt rietsuiker sap gemaakt, je hoort muziek uit de huizen klinken en je ziet de Cubaanse mannen veel domino spelen op straat. Tel daarbij de oldtimers, de gekleurde en grootse panden bij op en je weet dat dit een toffe plek is om te zijn!

Percussie les en salsa les in ‘Teatro America’

Bij de Cubanen zijn salsa en muziek een van de belangrijkste dingen in hun leven. Dat is waar hun hart sneller van gaat kloppen en wat hun leven aangenamer maakt. Een les percussie en salsa was voor ons geregeld en wel in ‘Teatro Amarica’. Doorgaans worden daar allerlei voorstellingen gegeven, maar er is ook een ruimte om deel te nemen aan een percussie en salsa les. Een les kwam bij ons wel goed van pas, gezien we ’s avonds naar een club gingen waar onze geleerde salsa skills toegepast konden worden. De Cubanen nodigen je graag uit om de dansvloer op te komen.

Oldtimer tour    

De oldtimers waren, toen ik er was, voornamelijk het vervoersmiddel. Auto’s importeren vanuit andere landen was namelijk een no go. Je zag wel enkele “gewone” auto’s, maar die waren van de overheid. Elke Cubaan pimpte zijn oldtimer zoals hij wilde. De een was heel sober en de ander had zich uitgeleefd met allerlei lampjes, toeters, versiersels en een muziekinstallatie.
Met de oldtimers reden wij onder andere naar ‘Plaza de la Revolución’. Dit is een van de grootste stadspleinen ter wereld. Voor Cuba is dit de plek voor politieke uitingen. Dankzij de leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging staat er nu het Martí-monument, een toren van 106 meter hoog en een standbeeld van 18 meter hoog.

Natuurreservaat: Las Terrazas

Op nog geen uur rijden vanuit Havana kom je bij dit natuurreservaat. Dit reservaat behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Het is een klein dorpje dat in de heuvels van Sierra de Rosario ligt. Via een wandeling kwamen wij bij de meren uit en zochten we verkoeling in de meertjes. De lokale bevolking komt ook graag naar deze plek om in grote gezelschappen te ontspannen onder het genot van een barbecue en muziek.

Viñales Valley

Deze vallei is uitgeroepen tot natuur monument van Cuba. En bijzonder is het wel. De grond is vuurrood, het gebied heeft een hoop ronde kalksteenheuvels en men beweert dat vanuit deze streek de beste sigaren komen. Je kunt je voor enkele uren vermaken met een wandeling door de vallei. 
In de vallei gingen we ook op bezoek bij een sigarenboer, die stap voor stap uitlegde hoe een sigaar gemaakt wordt. Tot slot was er ook de gelegenheid om een sigaar te roken. 
Verder is er in de buurt weinig te doen, dus de volgende dag besloten wij om met de boot naar Cayo Levisa te gaan. Een eilandje waar we een dag aan het paradijselijke strand doorbrachten. De heldere zee zorgt er ook voor dat het leuk is om er te snorkelen.

Viñales Valley Cuba
Viñales Valley Cuba

Cienfuegos

Vanuit Viñales was het een behoorlijk stuk rijden naar onze volgende bestemming. Tussendoor maakten we een stop in Cienfuegos. Een stad dat pas in 1819 is gesticht. Tevens ook de enige stad met een Frans-koloniale geschiedenis. De Fransen drukten hun stempel op de architectuur en dat is te zien als je rondloopt door de straten. In de koloniale tijd werd Cienfuegos ook wel de ‘Parel van het Zuiden’ genoemd. Sinds 2005 staat de stad ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Oldtimer Cuba
Oldtimer Cuba

Yaguanabo

Vanuit Cienfuegos reden we door naar Yaguanabo. Een rustige omgeving waar je van de natuur kunt genieten. Deze omgeving staat bekend om de vele krabben. Deze krabben bereikten ook ongevraagd onze badkamer, wat in het begin even wennen was. De Yaguanabo rivier biedt de gelegenheid om een krabbentocht te doen om deze diversiteit aan krabben te ontdekken. Tijdens deze wandeling is er ook ruimte voor verkoeling in de rivier, dus badkleding mee is aan te raden! Wat overigens ook bijzonder was dat de vuilniszakken hier met paard en wagen werden opgehaald. Sta je als Westerse wel even van te kijken. 
’s Avonds was er bij ons hotel nog een kampvuur waar er salsa werd gedanst en later op de avond ook een voodoo ritueel was. Erg bijzonder! Hierna was het opletten toen we terug liepen naar de kamer, gezien ’s nachts de krabben uit hun hollen komen en het grasveld vergezeld was met deze dieren.

Trinidad

Trinidad is één van mijn favoriete plekken van Cuba. We sliepen bij een leuk gast gezin en het leven in dit stadje, dat sinds 1514 bestaat, speelt zich voornamelijk op straat af. Gekleurde huizen, straten van keien, lokale winkeltjes, fruit dat per fietskar verkocht wordt of via de achterbak van een oldtimer. Je kijkt je ogen uit! Lekker ronddwalen door de straatjes is dan ook heerlijk. 
Maak een stop bij de muziekbar ‘La Canchánchara’ waar je onder het genot van live muziek, de Cubaanse cocktail kan proeven. De cocktail ‘la canchánchara’ wordt van origine warm geschonken en bestond uit rietsuikerlikeur, honing en limoen. Tegenwoordig wordt het zonder rietsuikerlikeur geschonken en gewoon als een koud drankje. 
Wil je graag het nachtleven van Trinidad ontdekken? Dan raad ik je ‘Discoteca Ayala’ aan. Een discotheek dat 100 meter onder de grond zit. De wandeling naar deze grot disco is niet heel prettig, gezien je over een onverhard pad moet lopen dat een beetje steil loopt. Daarbij is er weinig licht, dus een zaklamp of iets is wel handig. De wandeling is het zeker waard. De grot disco is een unieke ervaring. Het leuke was dat wij het personeel van een restaurant troffen en we gelijk aansluiting hadden met de lokale bevolking.

Locals Cuba
Locals Cuba

Gyanayara

Vanuit Trinidad vertrokken wij met een Rambotour naar Guanayara in het ‘Topes de Collantes’ gebergte. Met een grote jeep vertrokken wij redelijk vroeg in de ochtend. Na de eerste stop bij een viewpoint reden we door naar het Guanayara-park. Als je van de natuur houdt is dit zeker een must om te ondernemen. Koffieplantages, watervallen en een hoop groen geven je ogen de kost. Naast stevige schoenen is badkleding ook weer aan te raden om mee te nemen. Tijdens de wandeling is er een gelegenheid om bij de watervallen een frisse duik te nemen.

Varadero

Vanuit Trinidad vertrokken we richting onze laatste bestemming, Varadero. Voordat we daar aankwamen, maakten we nog een tussenstop bij ‘Tren Blindado’ in Santa Clara. Dit monument herdenkt de overmeestering van de gepantserde trein. In 1958 brachten de revolutionaire troepen van Che Chevara de gepantserde trein van dictator Batista tot stilstand. 
Na dit monument gezien te hebben volgde onze reis door naar Varadero. Varadero is echt een badplaats, waardoor relaxen een verplichte bezigheid is. De stranden zijn wederom een plaatje om te zien. Ondanks dat er weinig bezienswaardigheden zijn, is er volop vermaak. Er zijn genoeg mogelijkheden voor watersport, beachvolleybal of je boekt een dagexcursie met de catamaran. Dat laatste deden wij ook. Met de catamaran voerden we naar mooie plekken om te snorkelen. Alleen ben je niet, want er zwommen genoeg kleine kwallen en visjes om je heen. Ook maakten wij een stop bij een soort dolfijnen reservaat midden op zee. Nadat de dolfijnen de bekende kunstjes lieten zien, mochten we zelf het water in en de dolfijn aanraken en kregen we van de dolfijn een kusje. 

Tevens een afscheidskusje. De laatste dagen waren voorbij en de terugreis naar Nederland was een feit. Wat een toffe reis was dit geweest. Nu ik erover schrijf en weer door alle foto’s scrol, borrelt het gevoel bij deze reis weer op. De reis is zo veelzijdig geweest, dat slechts 4 foto’s kiezen eigenlijk onmogelijk is. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte beschikbaar hebt op je SD-kaart(en) om al het moois vast te kunnen leggen.

Strand Cuba
Strand Cuba

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. rondreis cuba
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.