Header afbeelding

De ultieme San Sebastián guide

Een onontdekt stukje van Spanje

Imagine this: je wordt wakker en haalt een lekker ontbijt om de hoek. Je bedenkt waar je vandaag zin in hebt: ga je een dagje luieren aan het strand of maak je een avontuurlijke hike? Beide opties zijn mogelijk, want na een paar stappen bevind je je op het strand en ook die hike begint al op slechts tien minuten afstand lopen. Het kan allemaal in San Sebastián, want de Baskische stad heeft alles. Maar ook de mindere kant van de stad laten we niet links liggen. 

Waar ligt San Sebastián?

Laten we beginnen bij het begin: de ligging van Spaanse stad. San Sebastian ligt in Baskenland (in het Spaans ‘País Vasco’), in het noorden van Spanje. San Sebastián heeft een eigen (kleine) vliegveld, maar de meeste mensen vliegen op Bilbao als ze naar de Baskische stad reizen. Vanaf Bilbao Airport rijdt een rechtstreekse bus naar San Sebastián. De busrit duurt ongeveer een uurtje. 

De Basken (inwoners van Baskenland) spreken een eigen taal, namelijk Baskisch. Ongeveer een derde van de inwoners spreekt Baskisch. Naast Baskisch spreekt men in San Sebastian ook Spaans. Interessant feitje: Basken voelen zich in de eerste plaats Baskisch in plaats van Spaans. Dat heeft allemaal met zijn geschiedenis te maken. 

Baskenland heeft een rijke geschiedenis die het waard is om meer over te leren. Ben je benieuwd hoe de geschiedenis van Baskenland eruitziet? Bezoek dan zeker het San Telmo museum in San Sebastián. Tip: studenten mogen voor een prikkie naar binnen, dus vergeet je studentenkaart niet als je die hebt.

Wat is er te doen in San Sebastián?

San Sebastián staat bekend om zijn gastronomie, de indrukwekkende natuur in en rondom de stad en de goede golven. Als je op zoek bent naar een veelzijdige stad is dit de place to be. Wel is het goed om te weten dat de stad niet erg groot is. Als je liever de grote steden opzoekt is Barcelona bijvoorbeeld een betere match. 

Het voordeel van San Sebastián is dat je vrij makkelijk mensen leert kennen als je dat graag wilt. De locals zijn ontzettend gastvrij en vertellen je graag van alles over de stad (en over de regio). En doordat de stad niet zo groot is, is de kans groot dat je je nieuwe vrienden de volgende dag gewoon weer tegenkomt. Hoe gezellig is dat?!

In dit blog doen wij uitgebreid verslag over van alles wat er te doen is in San Sebastián. Omdat we er zelf zijn geweest, kunnen we jou alle ins & outs vertellen over de stad. Zo kies jij de activiteiten uit die bij jou passen. Voor iedereen is er wat te doen in de Baskische stad.

Stranden in San Sebastián

San Sebastián heeft meerdere stranden, namelijk Ondarreta, La Concha en Zurriola. Zurriola is het strand waar de surfers te vinden zijn. Surfers komen vanuit de hele wereld naar San Sebastián vanwege de goede surfomstandigheden. Zowel beginners als gevorderden zitten hier goed. Beginners leren surfen op de kleine (of gebroken) golven, gevorderden peddelen met hun plank naar de serieuze golven. Wil jij ook graag leren surfen? Neem lessen bij een van de vele surfscholen, zoals Pukas. Surfen verdient zeker een plekje op je to-do list als je in San Sebastián bent. 

Het water bij La Concha is vaak iets rustiger dan Zurriola en daarom perfect geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Surfers kom je hier niet snel tegen. Omdat de zee wat rustiger is, is het water bij La Concha perfect om eens lekker te suppen. Een sup-board huur je makkelijk bij de haven: je vindt hier meerdere huurmogelijkheden, zoals Darwin Rentals.

Dichtbij La Concha ligt een klein eilandje: Isla de Santa Clara. Hier kun je naartoe suppen en aanleggen doe je bij het kleine strandje. In het hoogseizoen haal je een verkoelend drankje bij de bar op het kleine eilandje. Wil je wel graag naar het eilandje, maar liever niet suppend? Neem dan gewoon de boot. 

Het derde strand zijn wij nooit geweest. Ga jij daar wel naartoe? Deel jouw ervaring met Ondarreta met ons! We zijn benieuwd.

Zonsondergang vanaf Zurriola (zonder filter!)

Baskische gastronomie

San Sebastián wordt ook wel de hoofdstad van de gastronomie genoemd. Waarom? San Sebastián heeft de meeste Michelinsterren per vierkante meter. Word je gelukkig van goed eten? Dan zou ik zeker een bezoekje aan een sterrenrestaurant op jouw bucketlist zetten!

Hoeft het allemaal niet zo luxe? Bezoek dan eens een typische Sidreria. In een Sidreria worden de typische ciders gemaakt. Het drinken van cider in een Sidreria is een grote beleving: je schenkt een klein beetje cider in je glas, zo vanuit het vat en drinkt het daarna snel op. Een bezoekje aan een Sidreria combineer je met een diner, maar geen ‘gewoon’ diner, zoals we dat hier kennen. Bij een Sidreria heb je namelijk geen menukaart. De koks hebben een menu klaar staan. Een voor een komen er gerechten op tafel te staan. Deze gerechten zijn vaak een tomatensalade, bonen en heerlijk vlees.

Proef de lekkerste pintxos

Het mag niet ontbreken in deze San Sebastián guide: de lekkere bars waar je pintxos kan eten. Pintxos is een typisch gerecht uit Baskenland. Het zijn simpel gezegd eigenlijk plakjes stokbrood, belegd met allerlei verschillende dingen. Zo heb je pintxos met geitenkaas en gekarameliseerde ui (mijn persoonlijk favoriet), maar ook pintxos belegd met vis. Er is zoveel keuze, dat er voor iedereen wel wat lekkers tussen zit. Je hoeft niet lang te zoeken naar pintxos bars, want San Sebastián zit er vol mee. Vooral in Parte Vieja zijn veel pintxos bars, maar ook in Gros vind je een aantal goede bars.

Pintxos in San Sebastián

De natuur van San Sebastian

In het noorden van Spanje regent het relatief veel in vergelijking met de rest van Spanje. Het voordeel hiervan is dat de natuur adembenemend is. Op verschillende plekken in San Sebastián vind je dit terug. De stad heeft drie prachtige bergen, namelijk Monte Urgull, Monte Igueldo en Monte Ulia. We zetten de drie bergen voor je op een rijtje en vertellen je wat er overal te doen is.

1. Monte Urgull

In het centrum van San Sebastián ligt een kleine berg genaamd Monte Urgull. De berg herken je door het Christusbeeld op de top. Dit standbeeld zie je al als je onderaan de berg staat. De berg betreed je vanaf verschillende plekken en binnen een half uurtje sta je al boven. Het is dus geen flinke hike. Om de berg heen loopt een weg. Dit is een mooie wandeling langs zee met mooie uitzichten. Maar let op: de golven zijn soms zo hoog dat je kletsnat kan worden als je even niet oplet. Zijn de golven niet zo hoog? Dan is het een goede spot om de zonsondergang te kijken.

Een insider tip: op Monte Urgull vind je een super gezellige bar. Veel mensen drinken hier een biertje na werk of spelen hier spelletjes met vrienden. Laat je betoveren en bekijk vanaf hier de zonsondergang. Als je geluk hebt, wordt er live-muziek gespeeld. Het plaatje is compleet! 

2. Monte Igueldo

Monte Igueldo ligt naast Ondarreta, een van de drie stranden van San Sebastián. Op Monte Igueldo vind je een attractiepark. Super leuk voor kinderen, want er zijn een paar leuke attracties, zoals een kleine waterbaan. Ook volwassenen vermaken zich hier goed, want vanaf het park heb je een prachtig uitzicht op de stad. Alleen het uitzicht vanaf Monte Igueldo is al een bezoekje waard.

Ga je wel speciaal voor het attractiepark naar boven? Check dan eerst even de openingstijden. Zelf heb ik ooit de fout gemaakt om dit niet te doen en stonden we wel boven, maar waren de attracties dicht. 

Als je niet vies bent van een flinke wandeling kun je naar boven lopen. Maar je kan ook gewoon met een treintje naar boven (aanrader). Het vertrekpunt van het treintje vind je door te navigeren op Funicular de Igueldo.

3. Monte Ulia

Monte Ulia is dè berg voor een flinke hike. Vanaf San Sebastián hike je namelijk naar Pasaia, een dorpje aan de andere kant van de berg. De hike duurt zo’n 3,5 uur. Vanuit Pasaia rijden bussen naar San Sebastián. Voor een paar euro sta je binnen vijftien minuten weer in San Sebastián. De adembenemende hike raad ik zeker aan.

Uitzicht tijdens de hike van San Sebastián naar Pasaia

Waarom is San Sebastián (nog) niet zo populair?

Jammer genoeg heeft San Sebastián ook een iets minder zonnige kant. Letterlijk, want de regio waarin de stad zich bevindt staat naast de gastronomie, natuur en goede golven ook bekend om de hoeveelheid neerslag dat er valt. Gelukkig valt de neerslag voor Nederlandse begrippen aardig mee, maar voor Spaanse begrippen regent het er relatief veel. 

Een ander nadeel van San Sebastián kan zijn dat het een relatief kleine stad is. Persoonlijk ervaarde ik dit juist als een voordeel, want dit zorgt voor een gemoedelijke en ‘bekende’ sfeer waardoor ik me er snel thuis voelden. Toch noem ik het graag even, omdat sommige mensen liever grote steden bezoeken

Beste wijken voor hotels in San Sebastián

Staat San Sebastián na het lezen van dit blog ook op jouw bucketlist? Wij helpen je graag een handje met het uitzoeken van een fijn hotel. San Sebastián bestaat uit meerdere wijken. We zetten een paar buurten op een rijtje en beschreven hierbij de voor- en nadelen. 

Parte Vieja

Parte Vieja betekent in het Nederlandse ‘oude gedeelte’. Nu kun je vast invullen dat Parte Vieja het oude gedeelte van San Sebastián is. Het is een prachtige wijk, met authentieke gebouwen en veel levendigheid. Verwacht hier veel toeristen in het hoogseizoen en ruime keuze uit cafés en bars. Als je midden in het bruisende deel van San Sebastián wilt slapen, is een hotel in Parte Vieja een uitstekende keuze! Wil je liever niet midden in de drukte slapen? Dan kun je Parte Vieja beter overslaan. 

Gros

Gros is upcoming en hot! De surferswijk ligt aan het surfstrand Zurriola. Tijdens een wandeling door Gros zie je surfers met hun surfplank naar het strand lopen om de golven te trotseren. Steeds meer barretjes en hippe cafés openen hun deuren in deze wijk. Je komt hier pintxos bars tegen, maar ook allerlei vegan cafés. Vanaf Gros is het zo’n 10 minuten lopen naar Parte Vieja, het oude gedeelte van San Sebastián. Deze wijk is een goede keuze om te overnachten. 

El Centro

El Centro is het moderne centrum van San Sebastián. Hier vind je grote winkelketens als Zara en Bershka. Ook vind je er wat hippe en lokale winkels. Het is een gezellige wijk, waar je vooral goed kunt shoppen. Ook vind je er een paar restaurantjes en cafés waar je bijvoorbeeld tussen het shoppen door even neerstrijkt. Vanuit El Centro bereik je makkelijk de wijken Gros en Parte Vieja. Je bent erg dicht bij La Concha, een van de drie stranden. El Centro is een prima wijk om te overnachten tijdens een stedentrip in San Sebastián.

Amara

Amara is een wijk die iets verder van Parte Vieja, El Centro en Gros af ligt. Het voordeel daarvan is dat je hier goedkoper verblijft. Het scheelt dat San Sebastián niet heel groot is, waardoor de afstand goed te doen is met een fiets. Wil je wel graag dichtbij het bruisende gedeelte van San Sebastián verblijven? Dan is Amara wellicht een minder geschikte keuze om te verblijven.

Het nachtleven van San Sebastián

We gaven al een paar tips van de sluier: het nachtleven van San Sebastián is onder andere in Parte Vieja te vinden. Parte Vieja is perfect om een nachtje te barhoppen. Sta je liever te dansen in clubs? Ga dan naar GU of Bataplan! Houd bij deze clubs echter wel rekening met wachtrijen en genoeg cash om entreegeld te betalen.

Kortom: San Sebastián is de place to be! Laat ons jouw ervaring weten!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. san sebastian vakantieguide
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.