Header afbeelding

Taipei

Een van de leukste steden van Azië

Onze wereldreis door Azië bracht ons ook in Taiwan, een minder populaire vakantiebestemming in Azië. Een land waar we weinig verwachtingen van hadden, maar ontzettend nieuwsgierig naar waren. Wat voor leuks en bijzonders gaan wij hier ontdekken? Zoek je een leuke, verrassende en minder toeristische bestemming voor een prachtige rondreis waarbij je stad afwisselt met natuur? Denk dan eens aan Taiwan. In deze blog vertel ik je meer over de hoofdstad van dit land: Taipei. Volgens ons een van de leukste steden van Azië. 

De stad Taipei

De stad Taipei is sinds 1949 de hoofdstad van Taiwan en telt zo’n 2.7 miljoen inwoners (2019). Als ik de stad Taipei zou moeten omschrijven, dan zouden de woorden: modern, sfeervol, gezellig en authentiek het eerste in mij opkomen. Taipei is een ongelooflijk leuke en verrassende stad op het Aziatische continent waar modern en authentiek Azië samenkomen.

Taipei is een relatief schone stad voor Aziatische begrippen en in de stad vind je gemixte sferen. Taipei is een echte studentenstad. Taiwan kent een echte studiecultuur en ook veel internationale uitwisselingsstudenten zijn hier te vinden, waaronder ook veel Nederlandse studenten. Naast dat Taipei een echte studentenstad is, is deze stad ook erg populair onder expats. Zowel in 2018 als in 2019 stond de stad Taipei op de eerste plaats van de Expat City Ranking. Ofwel: Taipei is voor expats de beste stad ter wereld om te wonen en te werken. Ik snap dat wel hoor!

Bezienswaardigheden in Taipei

De stad Taipei kent tal van bezienswaardigheden. Wij spendeerden twee volle dagen in deze stad en deden de volgende bezienswaardigheden aan: 

Taipei 101

Een absolute must visit tijdens je bezoek aan Taipei. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Tot juli 2007 was het het hoogste gebouw ter wereld met een totale hoogte van 508 meter. Met de komst van de Burj Khalifa in Dubai (828 meter) kwam hier een einde aan. De Taipei 101 heeft totaal 101 verdiepingen. De lift brengt je in slechts 40 seconden van de begane grond naar de 89e verdieping vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Taipei. Ook op de 91e verdieping vind je een observatiedek. Deze bevindt zich buiten en is alleen toegankelijk indien het weer dit toelaat. De Taipei 101 heeft diverse gebruiksfuncties. Naast het observatiedek vind je er onder andere kantoorruimte, een winkelcentrum, foodcourt, fitnesscentrum en een bibliotheek. De Taipei 101 is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 22.00 uur en de kosten voor een bezoek aan het observatiedek bedragen NT$ 600 (Taiwanese Dollar) per persoon. Dit is omgerekend zo’n 18 euro. Wil je de Taipei 101 bezoeken, ga dan met de metro (rode lijn) naar het station Taipei 101/World Trade Center.

Xiangshan Trail - Elephant Mountain 

Een bekende en relatief makkelijke wandeling van circa 1,5 kilometer. Op de wandelroute vind je diverse uitzichtpunten waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad Taipei en de Taipei 101. Indien het weer het toelaat, is dit ook een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken. Wil je de Xiangshan Trail wandelen, neem dan de MRT (rode lijn) naar het station Xiangshan en volg vanaf daar de bordjes die buiten het metrostation staan. 

Het uitzicht op Taipei 101 vanaf Elephant Mountain

Longshan Temple

Voorafgaand aan ons bezoek aan Taipei hadden we al zoveel tempels gezien. We waren eigenlijk een beetje ‘tempelmoe’. Op aanraden brachten we een bezoek aan de Longshan Temple. En ik moet zeggen: de Longshan Temple is een van de mooiste tempels die ik heb bezocht tijdens onze reis van 5 maanden door Azië. Deze boeddhistische tempel is een van de oudste en grootste tempels van Taiwan. Wij brachten een bezoek aan deze tempel tijdens een gebed aan het einde van de middag. Dit was een bijzonder en indrukwekkend moment. Zodra het donker is, wordt de tempel prachtig verlicht. Wil je de Longshan Temple bezoeken, neem dan de MRT (blauwe lijn) naar het station Longshan Temple. 

Tip: Rondom de Longshan temple vind je ook veel winkels en straten met kraampjes vol streetfood. Combineer een bezoek aan de Longshan temple aan het einde van de middag met een bezoek aan de winkels en de streetfoodmarkt. Zo zie je de tempel als deze verlicht is en kun je sfeer en lekkernijen proeven op de avondmarkt. 

Longshan Temple

Shilin Night Market

Een gezellige, sfeervolle, maar ook zeker drukbezochte avondmarkt in Taipei. Wil je altijd al eens de typische Taiwanese (streetfood) gerechten uitproberen zoals Stinky Tofu en de Oyster omelet? Of kies je voor streetfood met een Michelin ster? Op de Shilin Night Market ben je op het goede adres. Naast streetfood vind je er tal van andere kraampjes met onder andere kleding, accessoires en souvenirs. Wil je de Shilin Night Market bezoeken, neem dan de MRT (groene lijn) naar Songshan. Houdt er rekening mee dat tijdens spitsuren het erg druk kan zijn op deze lijn. 

Chiang Kai-shek Memorial Hall

Het nationale monument ter nagedachtenis aan Chiang Kai-shek, de voormalige president van de Republiek van China (Taiwan). De Chiang Kai-shek Memorial Hall is een wit gebouw met een achthoekig blauw dak. Dat het dak achthoeken heeft is niet zomaar. Het getal ‘8’ wordt in Azië geassocieerd met geluk en overvloed. Ook de kleuren van het gebouw (wit en blauw) zijn niet zomaar gekozen. Dit zijn namelijk de kleuren die terugkomen in de vlag van Taiwan. Om de hoofdingang van de Memorial Hall te bereiken, zijn een tweetal trappen gecreëerd met ieder 89 treden. Het aantal treden staat voor de leeftijd die Chiang Kai-shek heeft bereikt. Op de begane grond van het gebouw vind je een museum over Chiang Kai-shek en een expositieruimte over de geschiedenis van Taiwan. Op het terrein van de Chiang Kai-shek Memorial Hall vind je daarnaast ook de National Concert Hall, de Liberty Square Arch en het National Theater. Bovenaan de trappen van de Chiang Kai-shek Memorial hall heb je een prachtig uitzicht over het ‘Liberty Square’ en al deze andere gebouwen. Wil je de Chiang Kai-shek Memorial Hall bezoeken, neem dan de MRT (groene- of rode lijn) naar Chiang Kai-shek Memorial Hall Station. De Chiang Kai-shek Memorial Hall is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 18:00 uur. 

Chiang Kai-shek Memorial Hall

Fort San Domingo – een stukje Nederlandse geschiedenis in Taipei

Ben je geïnteresseerd in een stukje Nederlandse geschiedenis in het buitenland? Ook in Taipei kun je dat vinden, namelijk bij Fort San Domingo in de wijk Tamsui ten noordwesten van de stad. Dit fort is origineel gebouwd door de Spanjaarden in 1626. In 1642 verdreven de Nederlanders er de Spanjaarden. Het fort was toen al vernietigd door de Spanjaarden. In datzelfde jaar bouwden de Nederlanders er een nieuw fort met de naam: ‘Fort Antonio’. Dit is het huidige fort dat je vandaag de dag nog kunt bezoeken. Doordat ze de Nederlanders vroeger de ‘roodharigen’ noemden kreeg dit fort de bijnaam: ‘Red Hair Fort’. Wil je Fort San Domingo bezoeken, neem dan de MRT (rode lijn) naar Tamsui Station. Vanaf daar is het nog circa 1,5 kilometer wandelen. 

Overnachten in Taipei

Aan accommodaties in Taipei geen gebrek. Verblijven in Taipei is wel iets duurder dan landen in Zuidoost Azië, maar er is aan keuze geen gebrek. Voor ieder budget is wat wils. Zo heb je de goedkopere hostels en de duurdere hotel(keten)s. Omdat wij op budget door Taiwan reisden, verbleven wij in een hostel, namelijk het Ximen WOW hostel, gelegen in de gezellige wijk Ximen. Een gezellig en schoon hostel gelegen in een gezellige wijk en nabij het MRT station Ximen. Je kunt in het Ximen WOW hostel kiezen voor een eenpersoonsbed in een slaapzaal (circa 13 euro per persoon per nacht inclusief ontbijt) of een tweepersoonsbed in een slaapzaal (circa 23 euro per bed per nacht inclusief ontbijt). Het hostel organiseert regelmatig activiteiten waardoor je stad goed kunt ontdekken. 

De wijk Ximen ligt aan de westkant van de stad en kent vele winkels, restaurantjes, uitgaansgelegenheden en veel gezellige eetkraampjes. Voor reizigers die op budget willen verblijven in Taipei, een uitstekende keuze. 

De wijk Ximen

Reizen door Taipei

Het openbaar vervoer is in Taipei goed geregeld. Taipei kent een uitgebreid MRT (metro) en bus netwerk. Heb je een aantal dagen de tijd om de stad Taipei te verkennen? Schaf dan een EasyCard aan, een soort OV chipkaart waar je geld op kunt zetten en op deze manier gemakkelijk met het OV kunt reizen door middel van in- en uitchecken. Deze EasyCard kun je ook gebruiken in andere steden in Taiwan, mocht je een rondreis gaan maken. Daarnaast kun je met deze kaart ook betalen bij diverse winkels, zoals bijvoorbeeld de 7 Eleven en Starbucks. 

De Easy Card is onder andere verkrijgbaar bij de 7 Eleven, de Familiy Mart en op de stations en kost eenmalig NT $100 (circa € 3,00) waarna je het kunt opladen met een bedrag. Reizen met een EasyCard is goedkoper dan het kopen van enkele tickets. 

Vanuit het hoofdstation ‘Taipei Main Station’ in Taipei pak je met gemak de trein. Het treinnetwerk in Taiwan is goed geregeld en vanuit Taipei kun je veel bestemmingen in Taiwan aandoen. 

Maak een rondreis door Taiwan

Naast Taipei heeft het land Taiwan veel meer te bieden. Mocht je nadenken om een rondreis te maken door dit land, dan kan ik dat zeker aanraden. Plaatsen als Hualien voor het Taroko National Park, Kenting voor haar stranden en het Sun Moon Lake zijn prachtige plekken die je kunt aandoen tijdens je reis. Tijdens onze reis door Taiwan zijn we niet heel veel mede toeristen tegengekomen. Zowel de stad Taipei als het land Taiwan zijn wel echt ingericht voor de toerist. Mensen spreken goed Engels en op veel stations vind je toeristeninformatiecentra. De mensen zijn vriendelijk en helpen je goed op weg. Wij hebben genoten van dit verrassende land en wat het te bieden heeft. 

Beste reistijd voor Taipei

Echt koud wordt het in Taipei eigenlijk niet. Ook in de winter is het met zo’n 15 a 20 graden nog best aangenaam. Wil je naast Taipei ook andere bestemmingen in Taiwan aan doen en houd je van iets warmere temperaturen, dan kun je het beste kiezen voor de maanden april tot en met november. De temperatuur schommelt dan tussen de 25 en 35 graden. De maanden juni, juli en augustus zijn het warmst. Houd er echter wel rekening mee dat het tyfoonseizoen in Taiwan loopt van juni tot en met september. 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. taipei taiwan
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.