gent2

Wat te doen in Gent?

16 bezienswaardigheden in Gent

Heb jij een weekendje naar Gent op de planning staan? In Gent hoef jij je geen minuut te vervelen. Er is ontzettend veel te zien, te doen en te ontdekken. Culinaire wijken, historische gebouwen, lokale lekkernijen, de mooiste plekken voor een picknick, indrukwekkende musea en nog veel meer. Wij vertellen je over 16 bezienswaardigheden en activiteiten in Gent. Have fun!

1. Ontdek Gent op de fiets

Wij Nederlanders fietsen aardig wat kilometers af. Als je op andere plekken toeristen ziet fietsen, is de kans groot dat het Nederlanders zijn. Gent is een fietsvriendelijke stad en op veel plekken kun je een fiets huren. Ontdek de stad op je eigen tempo of boek een fietstour in Gent met gids. Het voordeel hiervan is dat de gids jou alle ins en outs kan vertellen over de stad. Tip: doe dit op het begin van je stedentrip naar Gent. Wie weet kom je dingen tegen waar je later nog eens rustig de tijd voor wilt nemen. 

Fietsen in Gent

2. Koop een Gent CityCard

Mocht je nou echt alles uit je weekend willen halen, bieden ze je de mogelijkheid om een CityCard aan te schaffen. Met deze kaart kun je alle musea en bezienswaardigheden bezoeken en gebruik maken van het openbaar vervoer. De prijs van deze kaart is €30 voor 48 uur gebruik en €35,- voor 72 uur gebruik. Het is dus zeker slim om hier naar te kijken als je zoveel mogelijk wilt zien en doen. Maar denk je het er niet uit te kunnen halen dan kun je beter zonder kaart gaan. Entreegelden voor verschillende musea zijn namelijk ook niet heel veel. Als je onder de 26 bent (jongere in België) krijg je korting. Dan kun je op de meeste plekken naar binnen voor €2,- à €3,-. Voor volwassenen is dit maximaal €10,- Dit geldt trouwens voor alle bezienswaardigheden.

3. Het Patershol

Het Patershol wordt ook wel het culinaire hart van Gent genoemd. De historische wijk is een van de oudste wijken van Gent en heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaard. De straten zijn smal en kronkelig, de huizen zijn gebouwd in traditionele Vlaamse stijl en de wijk staat vol met gezellige restaurants, bars en cafés. In het Patershol geniet je van lokale specialiteiten, maar ook van andere keukens zoals Italiaans.

4. Het Gravensteen

Het Gravensteen is een must-visit als je een weekend in Gent bent. Het Gravensteen is een middeleeuws kasteel in het centrum van de stad in België. Vroeger diende het kasteel als residentie van de graven van Vlaanderen en later als gerechtsgebouw, gevangenis en zelfs als textielfabriek. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent. Tip: vanaf de torens heb je een adembenemend uitzicht over Gent. 

Gravensteen Gent

5. Proef lokale specialiteiten

Als je denkt aan Belgische lekkernijen, denk je waarschijnlijk al snel aan Belgisch bier. En terecht. De Belgen weten hoe ze bier moeten brouwen. Tijdens een bierproeverij in Gent leer je er alles over. Er valt nog veel meer te proeven in Gent. De gastronomie in Gent is on point. We zetten een paar dingen op een rijtje:

  • Gentse waterzooi: een stoofpotje van kip of vis met groenten, aardappelen en room.

  • Gentse stoverij: een stoofpot van rundvlees gestoofd in bier en op smaak gebracht met mosterd. 

  • Gentse neuzen: kleurrijke, zoete snoepjes met frambozensmaak. 

  • Gentse mastellen: een soort zachte, zoete broodjes die vaak worden geserveerd met boter en jam.

6. Sint-Baafskathedraal

De indrukwekkende Sint-Baafskathedraal is gevestigd in het centrum van Gent. Het gebouw is gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw en is tegenwoordig een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent. De kathedraal heeft een indrukwekkende gevel met gotische en barokke elementen, en een toren. Deze toren biedt een prachtig uitzicht over de stad. Binnen vind je veel kunstwerken, zoals het beroemde schilderij ‘Het Lam Gods’ van Jan van Eyck. 

7. Ontdek Gent vanaf het water

Bekijk Gent eens vanuit een ander perspectief en ontdek de stad vanaf het water. De Leie en de Schelde vloeien samen in Gent. Stromend water door een stad geeft de stad toch vaak iets extra's. Het is dan ook niet voor niets dat er genoeg terrasjes en huizen te vinden zijn aan het water. Ook op het water zelf is er altijd leven. Hier varen de hele dag bootjes op en aan.

 

Op een zonnige dag is niets lekkerder dan om je lekker op het water te bevinden. De rivieren en kanalen lopen door de hele stad. Huur een bootje en vaar zelf rond door de kanalen van Gent. Of gooi het over een andere boeg door te kajakken, suppen of waterfietsen. Wil je liever gewoon achterover leunen en genieten? Boek dan een rondvaart. Tijdens een rondvaart in Gent zie je alle hotspots en vertelt de gids je nieuwe feitjes over de stad.   

Gent vanaf het Water

8. Picknicken in het park

‘s Zomers vullen de Gentse parken zich met veel gezelligheid. Vrienden ontmoeten elkaar in het park voor een heerlijke picknick en om spelletjes te spelen. Vanuit het centrum loop je zo naar het Citadelpark, een van de grootste parken van Gent. De Zuidpark is een ander groot park in Gent. Zowel bewoners als toeristen komen hier graag om te picknicken. Ook de Abijtuin is een heerlijke plek om te vertoeven. Het is een prachtige tuin van zo’n 2 hectare, in het centrum van Gent.

9. Het Belfort van Gent

Het Belfort van Gent is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Gent. De middeleeuwse toren staat op de markt van de stad, naast het stadhuis. Hij is maar liefst 91 meter hoog en was oorspronkelijk bedoeld als een wachttoren en als een plaats om de stadsbel te bewaren. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister. Beklim de toren via een trap van 366 treden en geniet van een uitzicht over de stad. 

Belfort van Gent

10. Bezoek de Gentse markten

Ben jij een liefhebber van marktjes? Dan zit jij in Gent helemaal goed. Je vindt een aantal markten in Gent die de zeker moeite waard zijn om te bezoeken. Een van die markten vind je in het weekend op Bij Sint-Jacobs, het volkse plein rond de Sint-Jacobskerk. Ideaal om deze twee bezienswaardigheden met elkaar te combineren. De markt vindt iedere vrijdag, zaterdag en zondag plaats. Je vindt hier antiek, tweedehands boek, kleding, sieraden en etenswaren. 

 

‘s Zomers vindt DOK plaats, een creatieve markt waar je vintage kleding, handgemaakte sieraden, lokale gerechten en nog veel meer vindt. Andere markten zijn:

  • Vrijdagmarkt (Iedere vrijdag op de Vrijdagmarkt)

  • Bloemenmarkt (iedere zondagochtend op de Kouter)

  • Oude Beestenmarkt (iedere zondagochtend op de Oude Beestenmarkt)

11. Beleef de Gentse Feesten

Eens per jaar vindt de Gentse Feesten plaats. Het is een van de grootste feesten van België dan wel Europa. ‘s Zomers viert Gent tien dagen lang feest tijdens de Gentse Feesten. Ga met de voetjes van de vloer op de lekkerste deuntjes van nationale en internationale artiesten van allerlei genres. Geniet van theatervoorstellingen en (straat)theater. De kids leven zich uit op de kermis of bij de kinderanimatie. 

 

Tijdens de Gentse Feesten transformeert de stad in één groot festival, met straten vol feestvierders en artiesten, en tal van activiteiten en evenementen voor jong en oud. De sfeer is echt uniek en maakt van de Gentse Feesten een niet te missen evenement voor iedereen die van cultuur, muziek en lekker eten houdt.

12. Graslei en Korenlei

De Graslei en Korenlei zijn twee historische kades gelegen aan weerszijden van de Leie. Al eeuwenlang zijn de kades belangrijk handels- en verkeersaders in de stad. Tegenwoordig staan de kades bekend als een van de mooiste plekjes van Gent. Neem plaats op een van de terrassen en beleef de schoonheid van de Graslei en Korenlei. 

Gent aan het water

13. Het Design Museum Gent

Ben jij dol op design? Dan is het Design Museum Gent een museum die je niet mag overslaan. Je vindt er van alles: van meubels en keramiek tot textiel en grafische vormgeving. Het museum beschikt over meer dan 20.000 objecten in hun collectie van ontwerpers van over de hele wereld. 

 

Het museum is gevestigd in een indrukwekkend gebouw dat in 1895 werd gebouwd als een school voor ambachtelijke kunsten. In 1992 werd het gebouwd gerenoveerd tot het museum dat het nu is. Momenteel ondergaat het gebouw weer een verbouwing. Houd op hun website in de gaten om er zeker van te zijn dat het museum is geopend tijdens jouw bezoekje aan Gent. 

14. Het Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain gaat over de geschiedenis van psychiatrie. Je vindt er allerlei spullen en documenten die te maken hebben met de geschiedenis van psychiatrie. Verwacht oude apparaten, patiëntendossiers en kunstwerken gemaakt door patiënten. In het museum leer je hoe de behandeling van psychische aandoeningen door de jaren heen is veranderd. Ontzettend interessant en leerzaam!

15. Bezoek steden in de buurt

In de buurt van Gent liggen veel steden die ook zeker een bezoekje waard zijn. Op zo’n 40 kilometer afstand ligt Brugge, ongetwijfeld een van de mooiste steden van België. Antwerpen en Brussel liggen op zo’n 50 kilometer afstand, ontzettend gezellige steden waar veel te zien en te doen is. 

België Antwerpen centraal station binnen

16. Sint-Niklaaskerk

In het oude centrum van Gent vind je de Sint-Niklaaskerk. Het is een van de oudste en meest imposante kerken in de stad. De bouw begon in de 13e eeuw en duurde meer dan 200 jaar. Tegenwoordig is de kerk een populaire bezienswaardigheid van Gent. Veel bezoekers komen de architectuur, kunst en geschiedenis van deze kerk bewonderen.

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen in gent
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.