Header afbeelding

Wat te doen in Rome?

15x wat te doen in historisch Rome

👩‍💻 Geschreven door Iris

Rome, misschien wel één van de mooiste steden van de wereld, is een plek waar geschiedenis en cultuur samenkomen. Het is een stad vol met iconische monumenten, verborgen schatten en culinaire hoogstandjes. Maar met zoveel te zien en te doen, waar begin je? Hier zijn de 15 beste tips voor een onvergetelijke ervaring in Rome! 

 1. Colosseum 
 2. Vaticaanstad
 3. Trevifontein
 4. Het Pantheon
 5. De charmante wijk Travestere
 6. Forum Romanum
 7. Piazza Navona
 8. Gelato bij Giolitti
 9. Villa Borghese
 10. De Spaanse Trappen
 11. Campo de' Fiori
 12. Catacomben
 13. Limoncello: De Italiaanse likeur
 14. Schitterend uitzicht op Monumento 'Altare della Patria'
 15. De Engelenburcht

1. Het Colosseum

Het Colosseum is niet alleen een symbool van Rome, maar van het hele Romeinse Rijk. Het amfitheater behoort tot een van de zeven wereldwonderen. Wanneer je voor dit immense bouwwerk staat, kun je de echo's van het verleden bijna horen: de strijdkreten van de gladiatoren, het gejuich van de menigte en de spanning van de gevechten.

Het Colosseum werd gebruikt voor dieren- en gladiatorengevechten. Gladiatoren zijn veroordeelde slaven, criminelen en krijgsgevangenen. Sommige gladiatoren werden gekocht door een lanista (een zakenman die hen trainde), maar er waren ook gladiatoren die op vrijwillige basis meededen, en op deze manier geld in het laatje brachten. 

Het is verbazingwekkend te bedenken dat dit bouwwerk, dat in 80 na Christus werd voltooid, plek had voor meer dan 50.000 toeschouwers. Een bezoekje aan dit historische monument mag dus zeker niet ontbreken tijdens jouw stedentrip.

Collosseum

2. Vaticaanstad

Vaticaanstad, met een oppervlakte van slechts 100 hectare, is het kleinste land ter wereld. Als het spirituele en administratieve centrum van de katholieke kerk, is Vaticaanstad een must-visit. 

De Sixtijnse Kapel, met zijn adembenemende fresco's van Michelangelo (muur- of plafondschilderingen), is een kunstwerk op zich. Binnen de muren van de de Vaticaanse Musea (een van de grootste musea ter wereld) bevindt zich een van 's werelds meest indrukwekkende kunstcollecties. Je treft er oude Egyptische mummies tot hedendaagse religieuze kunstwerken.

En natuurlijk is er de Sint-Pietersbasiliek, een meesterwerk van renaissance-architectuur. Klim naar de koepel voor een schitterend uitzicht over Rome. Houd er wel rekening mee dat het een flinke klim is en dat de trappen stijl zijn. De Sint-Pietersbasiliek zelf kost geen geld, maar de beklimming naar de koepel wel.

St Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek

3. Trevifontein

De Trevifontein is meer dan alleen een fontein; het is een symbool van Rome's eeuwenoude tradities. Gebouwd op de plek waar, volgens de legende, een jong meisje een groep dorstige Romeinse soldaten naar een bron van zuiver water leidde. 

De huidige fontein, voltooid in 1762, is een meesterwerk van kunst. De Trevifontein is maar liefst 26 meter hoog en 22 meter breed. Als je voor de Trevifontein staat, raak je niet uitgekeken naar alle pracht en praal. Wat een plaatje is dit. 

Een modern en centraal gelegen hotel, is het Trevi Hotel ***. De naam zegt het al, maar dit hotel ligt op een muntworp afstand van de Trevi fontein. Ideaal!

Trevi Fontein

De Trevi Fontein

4. Het Pantheon

Ben je bekend met de legende van de tempel met een opening in het dak waar het nooit doorheen regent? Het Pantheon is een archeologisch wonder die oorpsronkelijk bedoeld was als tempel voor de goden. Het is een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd. 

Wanneer je het Pantheon verlaat, vergeet dan niet om een moment te nemen op het Piazza della Rotonda, het plein waarop het staat. Omringd door levendige cafés en met een fontein in het midden, is het de perfecte plek om te zitten en te ontspannen. 

Kleine funfact: Wanneer het het hard regent, kan het wel degelijk naar binnen regenen. Het gat zorgt voor een opwaartse luchtstroom, waardoor druppels van lichte regen verdampen. Maar het is natuurlijk veel leuker om in de veronderstelling te zijn dat het niet naar binnen kan regenen in het Pantheon. 

💸 Vroeger was de toegang tot het Pantheon gratis, maar nu betaal je er €5 euro voor.

Pantheon

Het Pantheon

5. De charmante wijk Trastevere

Trastevere is een van de meest karakteristieke en charmante wijken van Rome. Deze historische wijk, met zijn smalle straatjes en middeleeuwse architectuur, biedt een glimp van het authentieke Romeinse leven, ver weg van de drukte van de toeristische hotspots.

Bij het betreden van Trastevere word je onmiddellijk getroffen door de levendige sfeer. Overdag zie je lokale bewoners die hun dagelijkse boodschappen doen in kleine boetiekjes, terwijl 's avonds de wijk tot leven komt met een bruisend nachtleven. 

De pleinen, zoals Piazza di Santa Maria en Piazza Trilussa, zijn ontmoetingsplaatsen waar zowel locals als toeristen samenkomen om te genieten van de levendige sfeer, live muziek en straatartiesten. Wat Trastevere echt onderscheidt, is het eten. De wijk staat bekend om traditionele Romeinse gerechten. 

6. Forum Romanum

Het Forum Romanum was het kloppende hart van het oude Rome (het juridische, politieke, religieuze en commerciële centrum van de stad). 

Terwijl je tussen de ruïnes loopt, kun je je bijna voorstellen hoe het leven hier 2000 jaar geleden was. Het Forum vertelt het verhaal van Rome's grootsheid en verval en blijft een essentiële stop voor iedereen die de rijke geschiedenis van de stad wil begrijpen.

Forum Romanum

Forum Romanum

7. Piazza Navona

Piazza Navona is niet zomaar een plein; het is een levend kunstwerk en een van de mooiste pleinen van Rome. Het plein staat vol met prachtige fonteinen, waaronder de beroemde Fontein van de Vier Rivieren van Bernini. Het is een plek van levendige energie, met straatartiesten, schilders en muzikanten die hun talenten tentoonstellen. De omliggende cafés zijn perfect voor een espresso of een gelato terwijl je de wereld voorbij ziet gaan.

TIP: Op de 5e verdieping van de Kunstgalerie Palazzo Pamphilj vind je Terrazza Borromini. Het terras tussen de klokkentoren en een schitterende koepel is een unieke plek in Rome, waar je je ogen uitkijkt over Piazza Navona, terwijl je geniet van een lekkere Aperol Spritz (waar je trouwens wel €21 voor betaalt. 1 cocktail is dus genoeg ;)

Terrazza Borromini

Terrazza Borromini

8. Gelato bij Giolitti

Gelato en Rome gaan hand in hand. Deze romige, dichte versie van ijs is een traktatie waar je niet zonder kunt. In Rome vind je een overvloed aan gelateria's, elk met hun eigen specialiteiten. Van klassieke smaken zoals chocolade en vanille tot meer avontuurlijke zoals basilicum of zwarte truffel. 

🍨 Bij Giolitti haal je de allerlekkerste ijsjes. En laat je niet afschrikken wanneer er een rij staat, want deze is zo voorbij.

9. Villa Borghese

Villa Borghese is Rome's antwoord op Central Park. Dit uitgestrekte groene gebied is een oase van rust in de drukke stad. Je kunt er wandelen, fietsen of gewoon ontspannen bij een van de vijvers. 

In het park ligt ook de Galleria Borghese, een museum met de grootste kunstwerken van Italië, waaronder werken van Bernini, Caravaggio en Titiaan. Villa Borghese is perfect voor wanneer je even aan de drukte van Rome wilt ontsnappen.

Villa Borghese

Villa Borghese

10. De Spaanse Trappen: een icoon van Rome

Een bezoekje aan de Spaanse Trappen mag ook zeker niet ontbreken tijdens jouw trip naar Rome. De Spaanse Trappen zijn meer dan alleen een plek om te zitten en te ontspannen. Ze zijn een icoon van Rome, een plek waar kunst, cultuur en geschiedenis samenkomen. Gebouwd in de 18e eeuw, verbinden de trappen de Piazza di Spagna met de kerk van Trinità dei Monti. In de lente zijn de trappen bedekt met prachtige azalea's, wat zorgt voor een spectaculair zicht.

Voor de shopaholics onder ons: tegenover de Spaanse trappen vind je de duurste winkelstraat van Rome: Via dei Condotti. Op zoek naar een designer bag van Dior? Of een gloednieuwe zonnebril van Cartier? Dan is dit dé winkelstraat voor jou! Als je deze straat verder volgt, kom je vanzelf bij winkels als de Zara en de Sephora. Rome heeft alles! 

Loop je de winkelstraat helemaal uit, dan beland je op het sfeervolle 'Piazza del Popolo'. Een korte wandeling verder en je staat op Terrazza del Pincio. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over Rome, wat vooral magisch is tijdens de zonsondergang.

Terrazza del pincio

Terrazza del pincio

11. Campo de' Fiori

Midden in het historische centrum van Rome ligt een plein dat zowel de ziel van het oude Rome als de levendigheid van het moderne stadsleven belichaamt: Campo de' Fiori. Dit plein, letterlijk vertaald als "Veld van Bloemen", is een essentiële stop voor iedereen die de Eeuwige Stad bezoekt.

Campo de’ Fiori was eerst een bloeiende markt, en werd later een podium voor openbare executies. Het meest opvallende monument op het plein is het standbeeld van de filosoof Giordano Bruno, die hier in 1600 werd verbrand wegens ketterij. Zijn standbeeld, dat uitkijkt over het plein, is een stille herinnering aan de strijd voor vrijheid van denken.

Elke ochtend (behalve op zondag) wordt het plein omgetoverd tot een kleurrijke markt. Lokale verkopers verkopen hier hun verse fruit, groenten, specerijen en Italiaanse delicatessen. 

Zodra de marktkramen worden opgeborgen, komt Campo de' Fiori 's avonds tot leven. Het plein is omringd door talloze bars, cafés en restaurants, waardoor het een populaire plek is voor locals en toeristen. 

Campio de fiori

Campo de' Fiori

12. Catacomben

De catacomben van Rome zijn een uitgebreid netwerk van ondergrondse begraafplaatsen uit de vroege christelijke periode. Ze zijn een fascinerend testament van de vroege geschiedenis van het christendom en de begrafenis tradities van de oude Romeinen.

Er zijn verschillende catacomben verspreid over Rome. De Catacomben van San Callisto zijn de grootste en bekendste, met graven van verschillende pausen en martelaren. Andere bijzondere catacomben zijn die van San Sebastiano, Santa Domitilla en Priscilla.

De catacomben zijn toegankelijk voor het publiek, maar het wordt sterk aanbevolen om ze met een gids te bezoeken. De tunnels kunnen verwarrend zijn en een gids vertelt je geheid meer over de catacomben. 

13. Limoncello: De Italiaanse likeur

Limoncello, de iconische citroenlikeur uit Zuid-Italië, is misschien niet oorspronkelijk afkomstig uit Rome, maar het drinken ervan in de Eeuwige Stad heeft zeker zijn charme. 

De allerlekkerste Limoncello wordt gemaakt door locals op het Italiaanse platteland. Ze gebruiken namelijk hun eigen verse citroenen uit de citroenbomen. En dat proef je!

Hoewel Limoncello zijn oorsprong niet vindt in Rome, produceren veel bars en restaurants in Rome hun eigen huisgemaakte versies. Dit geeft je de kans om unieke varianten van de likeur te proeven die je nergens anders zult vinden.

Limoncello

Limoncello

14. Schitterend uitzicht op Monumento 'Altare della Patria'

Een van de hoogtepunten van Rome is het panoramische uitzicht op het monument voor Victor Emanuel ll (ook wel Il Vittoriano). Maar niet alleen het panoramische uitzicht is mooi, ook de geschiedenis achter het monument.

Italianen noemen het monument zelf ‘Altare della Patria’, en het terras wordt Vittoriano genoemd. Altare della Patria is gebouwd voor gevallen soldaten in de oorlog, maar ook voor soldaten die nooit geïdentificeerd zijn na de oorlog. Het is dan ook een tombe. 

Wanneer je de trap oploopt, houd er dan rekening mee dat je niet gaat zitten, te lang stilstaat of te veel geluid maakt. Maar vergeet vooral niet te genieten van het steeds indrukwekkender wordende uitzicht. Eenmaal de trap op gelopen vind je ‘Caffetteria Italia al Vittoriano’ waar de barista’s een heerlijke espresso voor je kunnen maken. Na je espresso stap je in de lift om boven op Vittoriano te komen (wel tegen betaling). 

Wanneer je helemaal boven bent zal je je blijven verbazen, welke kant je ook opkijkt. Je ziet zo ongeveer alle highlights van de stad langskomen; het Colosseum, Forum Romanum, het gat van het Pantheon en meer bijzondere hoogtepunten. Het is het écht waard om met de lift naar boven te gaan. 

Uitzicht Vittoriano

Uitzicht vanaf Vittoriano

15. De Engelenburcht

De Engelenburcht ligt op een steenworp afstand van het Vaticaan. De brug die naar de burcht leidt, Ponte Sant’Angelo, wordt gesierd door 10 engelenbeelden ontworpen door de beroemde kunstenaar Gian Lorenzo Bernini. 

Verwacht geen donker middeleeuws fort, maar zalen die knallen met kleurrijke fresco's. En geloof ons, de geheimen die deze muren bewaren? Absolute must-see! Stap binnen en maak een waanzinnige tijdreis van 2000 jaar. 

Bestemmingen

 1. Home
 2. blog
 3. wat te doen in rome
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.