Header afbeelding

De parel van de Balkan: Ohrid

Wat je hier in 2 dagen allemaal kunt doen

Dat Ohrid niet alleen de parel van de Balkan genoemd wordt, maar ook een pareltje is, ondervond ik aan den lijve. Het feit dat ik op het vliegveld omgeven werd door jonge gezinnen en koppels maakte me zenuwachtig. Ging ik me hier wel vermaken? Natuurlijk wel! Hieronder lees je hoe je twee dagen in het Noord-Macedonische stadje kunt spenderen.Ohrid (uitgesproken als og-riet) is een klein stadje gelegen in Noord-Macedonië, dat ligt aan het Meer van Ohrid en grenst aan Albanië. De reden dat ik naar Ohrid ging, weet ik niet precies. Mijn gevoel zei me dat ik me, als soloreiziger, hier wel kon vermaken. Op het vliegveld twijfelde ik of ik er wel goed aan had gedaan mijn gevoel te volgen. Na het zien van al die koppels en families op het vliegveld, had ik niet verwacht dat ik soloreizigers zou treffen. Maar dit gebeurde vrijwel meteen na mijn aankomst in het hostel (Sunny Lake). Samen met hen ontdekte ik dat Ohrid een prima uitvalbasis is om cultuur te snuiven, actief bezig te zijn en om te relaxen.

Dag 1:

10.00uur - Een goedkoop ontbijtje bij de Ohrid City Bakery

Start je eerste dag in Ohrid met een ontbijtje bij de Ohrid City Bakery. Ohrid City Bakery is een van de oudste bakkerijen in het stadje, ze bestaat zo'n drie generaties lang.Als vegetariër genoot ik van pogacha, een traditioneel Noord-Macedonisch brood. Pogacha is wit, rondvormig brood(, soms besprenkeld met sesamzaadjes) en gebaseerd op yoghurt en eieren. Er zijn verschillende variaties van pogacha mogelijk. Ik at het met een cream cheese vulling.Adres: Boulevard Turistichka 47, Ohrid 6000

11.00uur - Sveti John Kaneo

Loop langs de kade van het heldere Meer van Ohrid om het kerkje Sveti John Kaneo te bereiken. Zelf ervaarde ik het als een prachtige wandeling; je krijgt zo een goede indruk van hoe dit kleine, knusse stadje eruit ziet.Sveti John Kaneo is een van de meest gefotografeerde kerken van Ohrid. (Er zijn er 365.) Wanneer je de naam van de stad intypt op google krijg je dit kerkje direct te zien. Vanaf het gebedshuis heb je een prachtig uitzicht op het meer. Sveti John Kaneo was denk ik een van mijn favoriete plekjes. Het was authentiek, idyllisch en er hing een rustige sfeer, ondanks dat er veel toeristen waren.

12.00uur - Fort van Samuel

Wandel richting het noorden (je moet wat klimmen, want je gaat bergopwaarts), zodat je uitkomt bij het Fort van Samuel. Om binnen te komen betaal je 1,50.-.Het fort werd duizenden jaren geleden gebouwd. In die tijd hoorde Ohrid bij het Eerste Bulgaarse Rijk. De naam Samuel leent zich aan de man die in die tijd regeerde: Tzar Samuel. Ook vanuit het fort heb je een mooi uitzicht op het meer.

12.30uur - Amfitheater

Wanneer je weer bergafwaarts loopt, loop dan even langs het amfitheater. Het Oud-Griekse theater werd ongeveer rond 200 voor Christus gebouwd. Het onderste deel van het theater is nog in tact. Regelmatig worden hier concerten georganiseerd.

13:00uur - Lunchen bij Kaneo Restaurant

Tijdens het reizen vind ik het leuk om bij lokale tentjes iets te eten. Waarom? Het eten vind ik vaak beter dan gerechten van een toeristisch en duurder restaurant. Daarnaast is het meestal goedkoop.Kaneo Restaurant oogt vrij chique en daardoor prijzig: gedekte tafels met witte tafelkleden en gepoleerde wijnglazen erop. Vanuit je stoel heb je prachtig zicht op het meer. Maar wanneer je de menukaart in je handen krijgt en kijkt naar de gerechten met bijbehorende prijzen, dan valt het allemaal reuze mee. Het lekkerste vond ik de Macedonian platter, een borrelplank met verschillende (Macedonische) hapjes. Mijn favoriet? Avjar, een tapenade gemaakt van paprika en aubergine. Je eet het met brood (dit werd erbij geserveerd). De borrelplank kostte 650 denar, ongeveer tien euro (denar is de Noord-Macedonische munteentheid). We aten hier met drie personen van.Adres: Kocho Racin 43, Ohrid 6000

14:00uur - Relaxen bij het Meer van Ohrid

Een bezoekje aan Ohrid is geen echt bezoekje als je geen duik neemt in het Meer van Ohrid. Bij het Kaneo Restaurant heb je het zogenaamde Kaneo Strand waar je dit kunt doen. Hier zijn ook strandstoeltjes en is er een bar waar je eventueel wat te drinken of een snack kunt halen.

19:00uur - Dineren bij Dr. Falafel

Het is dan geen lokaal gerecht, maar wel lekker als vegetariër. Veel gerechten in Noord-Macedonië bestaan namelijk uit vlees. De broodjes bij Dr. Falafel zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goedkoop. Voor een broodje falafel (en bijbehorende salades en saus) betaalde ik 100 denar (dat is nog geen 1,50.-). Je kunt ervoor kiezen om je broodjes in het eettentje te eten. Er staan een paar tafeltjes met stoeltjes, maar de zitruimte is erg smal.Adres: 7mi Noemvri br.8, Ohrid 6000

20.00uur - Cuba Libre Beach and Bar

Sluit je eerste dag in Ohrid af met een drankje bij beachclub Cuba Libre. Deze zogenoemde strandtent ligt net iets buiten het stadscentrum. Weggezakt in een fauteuille geniet je hier van een heerlijke cocktail.Adres: Kej Makedonija, Ohrid 6000

Dag 2:

10.00uur - Ontbijten bij Fruit Box

Ik denk dat ik wel drie keer langs dit tentje ben gelopen. De vierde keer kon ik het niet weerstaan er weer niets te kopen. Bij Fruit Box verkopen ze onder meer verse sapjes, smoothies en yoghurt met muesli. De prijzen zijn niet erg hoog. Voor een iced latte betaalde ik nog geen euro (vijftig denar).Adres: St. Clement of Ohrid, St Clement of Ohrid, Ohrid 6000

11.00uur - Een middagje op het Meer van Ohrid

Besteed een middagje op het Meer van Ohrid. Voor tien euro maak je een boottochtje. De boot neemt je eerst mee naar the Bay of Bones (de baai van de botten). De baai dankt haar naam aan de vele dierlijke botten die er ooit gevonden werden. Een deel staat opgesteld in een (openlucht)museum, waar je voor ongeveer een euro een kijkje in kunt nemen. Daarnaast hebben ze op het water een platform gemaakt met houten hutjes, zodat je kunt zien hoe de inwoners er rond de tiende eeuw leefden.Vervolgens maak je vaart naar Sveti Naum, oftewel het klooster van Sint Naum. Het klooster werd in de jaren 900 opgericht door de heilige Naum van Ohrid. Naum werd begraven in het klooster. Men zegt dat als je je oor op zijn graf legt, je het hart van de heilige kunt horen.

Sveti Naum is authentiek en idyllisch, net als Sveti John Kaneo, maar dan toeristischer. Opvallend waren de pauwen die rondom het gebouw lopen. Vanaf Sveti Naum heb je uitzicht op het meer van Ohrid. Wanneer je naar rechts kijkt zie je prachtige Noord-Macedonische bergen. Kijk je naar links? Dan zie je Albanië liggen. Na een bezoekje aan Sveti Naum kun je nog even op het nabijgelegen strand uitrusten tot de boot teruggaat naar Ohrid (in ons geval 14.30 uur).Onze boottocht startte om 11.00 uur. Echter, deze tijd verschilt per seizoen en per dag van de week. Toen ik in Ohrid was (juli 2019), vertrok elke dag een boot om 10.00 uur. Afhankelijk van de dag van de week vertrok er een tweede. De tocht van de haven naar Sveti Naum duurt in totaal anderhalf uur. Ik kwam reizigers tegen die dit als saai ervaarden. Ik, daarentegen, vond het heerlijk om op het dek van de boot te zitten, te genieten van de zon en het hemelsblauwe water.Tip: voordat we met de boot vertrokken zijn we nog snel even langs de supermarkt gegaan om wat snacks/lunch en water te halen. Op de boot, bij de Bay of Bones en bij Sveti Naum is er ook drinken en eten te krijgen, maar dat is duurder.

19.00uur - Dineren bij Vkusno Salim Usta

Met een groep medereizigers besloten we tijdens mijn laatste avond een hapje te eten bij Vkusno Salim Usta. Ze hebben er vooral vleesgerechten, zoals kip, kebab en worstjes. Wanneer je voor 18.00 uur aanschuift, kun je genieten van verse vis. Zelf genoot ik van een Macedonische salade met olijven en tomaat en van brood met avjar. De prijs was erg laag. Voor ongeveer vijf euro per persoon at en dronk je je buikje vol. (Wij dronken Skopsko, lokaal bier uit Skopje.)

21:00uur - Een laatste dansje en drankje bij The Duck Café

Ben je fan van live muziek? Dan ben je bij The Duck Café aan het juiste adres. Het café, dat gevestigd is in een oud gebouw, lijkt van de buitenkant groot. Maar wanneer je binnen bent, valt het wel mee. Daardoor doet The Duck Café knus aan en hangt er mede daardoor een gemoedelijke sfeer. Ben je moe van het dansen op de jazz-, blues- of rockband die die avond speelt? Dan kun je onder het genot van een biertje of een cocktail relaxen in een van de leren stoelen.Adres: Kej Makedonija 1, Ohrid 6000

Verliefd

Ik moet bekennen dat ik stiekem verliefd werd op Ohrid. Hoewel het een toeristisch stadje is, is het niet heel druk. De stad ademt rust, hoewel je er ook erg goed kunt feesten. Daarnaast hebben ze er heerlijk eten voor een lage prijs en zijn de mensen hartstikke vriendelijk. 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. macedonie ohrid
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.