Header afbeelding

Wat te doen in IJsland?

Deze 15 dingen wil je niet missen!

IJsland, het land van vuur en ijs, is een waar natuurparadijs dat je minstens één keer in je leven moet bezoeken. Bij weflycheap willen we je helpen om het meeste uit je reis te halen door de beste tips en aanbevelingen te geven over wat te doen in IJsland. Lees verder en ontdek de magie van dit prachtige eiland!

1. Thingvellir Nationaal Park

Thingvellir Nationaal Park is een UNESCO-werelderfgoed en een must-see tijdens je bezoek aan IJsland. Dit historische en geologische wonder herbergt de Silfra-kloof, waar je kunt snorkelen of duiken tussen twee continentale platen. Bovendien is het park de locatie van het oude IJslandse parlement, Althingi, wat een fascinerend stukje geschiedenis toevoegt aan je bezoek.

2. Seydisfjördur

Een plek die toeristen vaak overslaan tijdens hun bezoek aan IJsland is Seydisfjördur. Dit kleurrijke stadje aan de oostkust van IJsland is een idyllische plek, waar charmante houten huizen het straatbeeld tekenen. Dat, in combinatie met de bergen en watervallen, maakt dit stadje een sprookjesachtige plek.

3. Het Noorderlicht

IJsland is een van de beste plekken ter wereld om het betoverende noorderlicht te bewonderen. Tussen september en april is de kans het grootst om dit natuurwonder te aanschouwen. Kies voor een georganiseerde noorderlichttour of ga zelf op avontuur om een perfecte locatie te vinden met minimale lichtvervuiling en heldere hemel voor een onvergetelijke ervaring.

4. Maak een gletsjerwandeling

Een gletsjerwandeling is een ervaring die je niet mag missen tijdens je tijd in IJsland. Onder begeleiding van een ervaren gids verken je de ijzige wereld van gletsjers als Vatnajökull en Sólheimajökull. Zorg ervoor dat je geschikte kleding en uitrusting meeneemt, want het weer kan onvoorspelbaar zijn.

5. Golden Circle

De Golden Circle is een populaire route die enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van IJsland met elkaar verbindt. Deze route neemt je mee langs de adembenemende Gullfoss-waterval, de geothermische wonderen van Geysir en, zoals eerder genoemd, het Thingvellir Nationaal Park. Een dagtocht langs de Golden Circle is de perfecte manier om het beste van IJsland in korte tijd te ervaren.

Boek een tour naar de Golden Circle

6. Rijd de Ringweg rond IJsland

Een van de beste manieren om IJsland te ontdekken, is door de Ringweg (Route 1) te volgen. Deze 1.332 kilometer lange route omsluit het hele eiland en leidt je langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden, zoals de Golden Circle, de watervallen en de fjorden. Plan minstens een week om de Ringweg te rijden en het meeste uit je roadtrip te halen.

7. Verken de magische IJslandse fjorden

De fjorden van IJsland zijn adembenemend en bieden een unieke kans om de ongerepte natuur en het rijke zeeleven te ervaren. Westfjorden en Oostfjorden zijn populaire regio's om te bezoeken, waar je kunt genieten van spectaculaire landschappen, kleine vissersdorpjes en kans hebt om walvissen, zeehonden en zeevogels te spotten.

8. Proef de IJslandse keuken

De IJslandse keuken is uniek en biedt een scala aan interessante smaken en ingrediënten. Vergeet niet om traditionele gerechten zoals skyr, hákarl (gefermenteerde haai) en plokkfiskur (visstoofpot) te proberen. Je kunt ook genieten van heerlijke verse vis en lokaal geproduceerde lamsvleesgerechten in de vele restaurants en eetgelegenheden in het hele land.

9. Ga op walvissafari

IJsland is een uitstekende bestemming voor het spotten van walvissen. Tussen april en oktober is de kans het grootst om deze majestueuze dieren te zien. Ga op een walvissafari vanuit Reykjavik, Húsavík of Akureyri en laat je betoveren door de aanblik van bultruggen, dwergvinvissen en zelfs orka's.

Walvisspotten met een gids

10. Blue Lagoon

De Blue Lagoon, gelegen in het hart van een lavaveld, is een van de populairste attracties in IJsland. Dit geothermische kuuroord biedt warm, mineraalrijk water waarin je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de helende eigenschappen. Vergeet niet om een reservering te maken, want deze populaire plek kan snel volgeboekt raken.

11. Ontdek de Westmaneilanden

De Westmaneilanden, een archipel ten zuiden van IJsland, zijn een minder bekende bestemming die een bezoek meer dan waard is. Deze vulkanische eilanden bieden een overvloed aan natuurlijke schoonheid, van groene kliffen tot zwarte zandstranden. Bezoek het eiland Heimaey, waar je kunt kennismaken met de lokale papegaaiduikerpopulatie en de Eldfell-vulkaan kunt beklimmen.

12. De verborgen turfkerk van Hofskirkja

Hofskirkja, een kleine turfkerk in het zuidoosten van IJsland, is een zeldzaam en prachtig overblijfsel van de traditionele IJslandse architectuur. Omgeven door een sereen landschap, biedt deze unieke kerk een fascinerend inzicht in het leven van de IJslanders in vroegere tijden. Hoewel het misschien niet op elke toeristische route staat, is Hofskirkja zeker een bezoek waard.

13. Arnarstapi

Arnarstapi is een klein vissersdorpje gelegen aan de zuidkust van het Snæfellsnes-schiereiland. Het is een verborgen parel die veel toeristen over het hoofd zien. Maak een wandeling langs de indrukwekkende kliffen en geniet van het uitzicht op de oceaan, de vogelkolonies en de opvallende basaltformaties. Neem ook de tijd om het charmante dorpje zelf te verkennen en proef de lokale lekkernijen. Een uniek uitstapje!

14. Bezoek de stad Akureyri

Akureyri, de op één na grootste stad van IJsland, is een charmante bestemming in het noorden van het eiland. Deze pittoreske stad biedt een scala aan culturele bezienswaardigheden, zoals musea, kunstgalerijen en de iconische Akureyrarkirkja-kerk. Geniet van het levendige stadsleven, de gezellige cafés en restaurants, en gebruik Akureyri als uitvalsbasis om de nabijgelegen natuurlijke wonderen te verkennen.

Boek een tour vanaf Akureyri

15. Dettifoss, Europa's krachtigste waterval

Dettifoss is Europa's krachtigste waterval en een waar spektakel om te aanschouwen. De immense kracht van het water dat zich een weg baant door de Jökulsárgljúfur-canyon is een herinnering aan de ongelooflijke natuurkrachten die het IJslandse landschap hebben gevormd. Deze bezienswaardigheid moet je toevoegen aan je IJslandse bucketlist!

Andere toffe activiteiten in IJsland

IJsland heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is om alles in één artikel te vangen. Met deze tips van weflycheap ben je goed op weg om een onvergetelijke reis te beleven en het beste van dit betoverende land te ontdekken. Kijk ook eens naar onderstaande activiteiten in IJsland en wij kunnen je garanderen dat je een onvergetelijke tijd tegemoet gaat. Boek nu je droomvakantie naar IJsland en ervaar zelf de schoonheid en magie van dit unieke land!

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen in ijsland
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.